Fraude bij gemeente Den Bosch: celstraffen en 3,5 ton teruggevorderd

21 september 2016 om 16:56
nl
Justitie heeft maandenlange celstraffen geëist in de corruptiezaak rond de voormalige projectleider stadsbedrijven van de gemeente Den Bosch. De terugvordering van 344.000 euro van de gemeente is door het Openbaar Ministerie overgenomen.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

Tegen de projectleider is 20 maanden cel geëist vanwege valsheid in geschrifte, aannemen van giften en oplichting. De 71-jarige eigenaar van het adviesbureau die bij de fraude betrokken was, moet, als het aan het OM ligt, 18 maanden de cel in.
In beide gevallen zijn zes maanden van de geëiste straf voorwaardelijk en zit er een proeftijd van twee jaar aan vast.
Valse declaratiesDe inmiddels 63-jarige ambtenaar uit Rosmalen zou zichzelf vanaf 2008 tot zijn ontslag eind 2010 hebben verrijkt met enkele tienduizenden euro's. Daarbij werkte hij samen met de Bossche eigenaar van het onafhankelijk adviesbureau.
Die diende volgens justitie jarenlang valse declaraties in bij de gemeente Den Bosch. De Bosschenaar zou met de oplichting twee tot drie ton hebben opgestreken.
Een aantal van die valse declaraties werd ondertekend door de projectleider, terwijl hij wist dat het om fraude ging. De man mag als het aan justitie ligt, vier jaar geen ambtenaar zijn.
De gemeente vordert 344.000 euro in deze zaak terug van de verdachten. Justitie gaat hier volledig in mee en stelt beide verdachten hiervoor hoofdelijk aansprakelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.