KNVB-beker: Alleen PSV en UNA door, Willem II verliest ruim van Ajax

22 september 2016 om 02:13 • Aangepast 21 november 2020 om 07:31
Zes Brabantse ploegen probeerden woensdag de volgende ronde van de KNVB-beker te bereiken. Alleen PSV en UNA slaagden in die missie. VV Dongen, Achilles Veen en OJC Rosmalen vlogen er uit. Ook Willem II redde het niet. In de ArenA verloren de Tilburgers met 5-0. Willem II speelde een deel van de wedstrijd met tien man na rood voor Anouar Kali. Bijzonder aan die kaart was dat er op advies van de videoscheidsrechter rood werd gegeven.
Profielfoto van Ranselaar Jessica
Ranselaar Jessica

PSV simpel verderPSV had geen kind aan Roda JC. Davy Pröpper zette de Eindhovenaren in de 25ste minuut op een 1-0 voorsprong. Het was de eerste thuisgoal van PSV in 333 minuten.

Even later werd het 2-0 voor PSV. Pereiro kopte prachtig raak na een voorzet van Arias.

Na een uur spelen was er een afstandsschot van Pröpper dat binnenviel. Zo scoorde hij zijn tweede van de avond en PSV's derde.
StiftjeIn de 73e minuut had Bergwijn er eigenlijk 4-0 van moeten maken maar zijn stiftje was te zacht. In een volgende aanval lukte het Luciano Narsingh wel met een stiftje te scoren.
ZIE OOK: 'Rookie' Sam Lammers en 'routinier' Siem de Jong genieten van debuut bij PSV
Debutant Sam Lammers had niet echt last van zenuwen. Hij kopte PSV namelijk bijna naar 5-0. PSV won met gemak van Roda JC en bekert verder.
Nieuwe stunt Willem II zat er geen moment inWillem II speelde uit tegen Ajax. In de competitie wonnen de Tilburgers nog in de ArenA. Een nieuwe stunt zat er eigenlijk geen moment is. Bij rust stond Willem II al met 2-0 achter. Eerst was het Bazoer die van net buiten de zestien uithaalde en binnenschoot. Een minuut of tien later kopte Matthijs de Ligt, debutant bij Ajax, de 2-0 voor de Amsterdammers binnen. Willem II kon er niet echt iets tegenover stellen. Ook in de tweede helft was het vooral Ajax dat op zoek ging naar een doelpunt.
WereldprimeurBij de wedstrijd in Amsterdam werd er voor het eerst ter wereld een videoscheidsrechter gebruikt bij een officiële voetbalwedstrijd.

Het technische hulpmiddel werkte in het nadeel van Willem II. Waar Anouar Kali van scheidsrechter Makkeli op het veld geel kreeg, ontving hij na een correctie van videoscheidsrechter Van Boekel rood.

Net op het moment dat Willem II, met tien man dus, aanzette om nog iets van de wedstrijd te maken, deelde Ajax de genadeklap uit. Ajacied Westermann voorkwam eerst een Tilburgs doelpunt. Meteen uit de tegenstoot scoorde Ajax via Hakim Ziyech.
VideoscheidsOok hier werd de videoscheidsrechter ingezet. Die keurde het Amsterdamse doelpunt goed. In de laatste tien minuten werd het via Lasse Schöne 4-0 en debutant Abdelhak Nouri ook nog 5-0.
UNA maakt het zichzelf moeilijk, maar gaat wel doorMet UNA ging het een stuk beter. De ploeg uit Zeelst kwam thuis tegen Huizen met 1-0 voor. Van de Gevel scoorde in de 39e minuut. In de tweede helft kwam UNA wel onder druk van Huizen te staan maar de ploeg kwam niet echt in de problemen. In de loop van de tweede helft was UNA zelfs een paar keer dicht bij een tweede goal.
In de blessuretijd was het nog wel even billenknijpen voor UNA. Huizen kreeg nog een corner en nam zijn keeper mee naar voren. Na de corner konden ze opgelucht ademhalen bij UNA; de ploeg is door.
OJC Rosmalen uitgebekerd na afstraffingOJC Rosmalen had een lastige avond. 'Uit' bij Koninklijke HFC. Binnen 20 minuten stond de ploeg met 3-0 achter. Het leek op dat moment ondenkbaar dat OJC Rosmalen er nog op zijn minst een verlenging uit zou slepen. Maar aan het begin van de tweede helft deed Frank van Mosselveld namens OJC Rosmalen wat terug.

De Rosmalens hoop op een goed resultaat kreeg alleen een paar minuten later een flinke dreun. Koninklijke HFC maakte er 4-1 van en liep vervolgens uit naar 6-1.
Achilles Veen ook uit de beker na fikse nederlaagOok Achilles Veen ging met een achterstand de rust in. Na ruim een half uur spelen was de bekerverrassing van vorig jaar, VVSB, op voorsprong gekomen. Twintig minuten na rust kreeg Achilles een penalty tegen en die werd door VVSB-speler Vladimir Jozic benut. Toen het tien minuten later 3-0 en weer later 4-0 werd, was het over en uit voor Achilles. Het scoorde nog wel uit een penalty en maakte er zo 1-4 van.
Dongen geeft voorsprong weg en ligt uit de bekerDe Brabants getinte bekeravond begon met VV Dongen. Die ploeg kwam binnen een kwartier op voorsprong tegen Go Ahead Eagles. Jorik Mijnhijmer kopte de 1-0 binnen.

Hierna was het vooral Go Ahead dat furieus aanviel maar het kwam niet tot scoren. Vooral omdat Dongen-doelman Roovers een Deventerse goal steeds in de weg stond.
Meteen na rust kreeg Dongen meerdere dompers te verwerken. Eerst verloor de ploeg Mitchell van der Stappen en doelman Roovers door blessures. Tot overmaat van ramp boog Go Ahead Eagles de achterstand om in een 3-1 voorsprong. Daar had Dongen geen antwoord op. De club ligt uit de beker.
Omroep Brabant hield een liveblog bij van al het Brabantse bekervoetbal. Lees het hier terug: