Schaapherder in de knel: crowdfunding om heide te behouden - Omroep Brabant
Video

Schaapherder in de knel: crowdfunding om heide te behouden

21 september 2016 om 23:18
nl
Brabantse schaapherders zitten met een probleem. Ze krijgen steeds minder subsidie. Dus proberen ze hun eigen geld te verdienen, bijvoorbeeld met de verkoop van wol. Maar dat valt nog niet mee.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

Als op een mooie namiddag in september de zon volop schijnt, heeft Kees Kromhout een baan om te benijden. Met een zacht fluitje en af en toe de kreet 'lie down' geeft hij instructies aan zijn twee Border Collies. Samen sturen ze de kudde de juiste kant op: de Strabrechtse Heide bij Heeze. De hei staat niet meer in bloei, maar op een dag als deze, gloeit ze nog wat na.
Natuurlijke grasmaaierZonder de schapen zou de heide in een paar jaar helemaal zijn verdwenen. "Deze schapen vreten gras weg, boompjes. Eigenlijk alles dat voor hun voeten komt. Een heel goede, natuurlijke manier om de heide in stand te houden", legt Kromhout uit.
Maar hoe mooi zijn werk ook is, Kromhout doet het niet voor niks. "Als je een loonwerker vraagt om gras te maaien, dan wil hij ook betaald worden. En wij dus ook. Wij zijn in feite loonwerkers met schapen."
BabyschoentjesDe wol van de schapen werd tot nu toe altijd weggegooid. En dat vindt Saskia Duives zonde. Ze wil de wol verkopen en er mooie dingen van laten maken. Op de heide stalt ze haar waar uit. Bolletjes wol natuurlijk. Maar ook wintermutsen. En babyschoentjes. "Dit is gewoon de wol van de kudde die je daar ziet lopen. En daar is niks mis mee."
Duives zamelde duizend kilo wol bij elkaar. Maar nu moet het professioneel en grootschalig verwerkt worden. Dat kost vijfduizend euro. Volgens Duives is de wol, eenmaal verwerkt, wel tien keer zo veel waard. Maar banken zien er niks in. En dus is ze een crowdfundingactie gestart. "Omdat ik verrast ben door de kwaliteit van de wol. En dan snap je ook meteen dat er zo'n rijke geschiedenis is met Kempische wol, lakenhandel en de Tilburgse wolindustrie. Want het is een heel mooi product."
De actie is te vinden via crowdfundingvoornatuur.nl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.