Video

Definitief einde van Gemertse gitaarband The Locomotions:'De cirkel is rond'

22 september 2016 om 00:22
nl
Ze waren ongekend populair in de jaren zestig van de vorige eeuw en ook later trokken ze nog volle zalen met hun onvervalste gitaarmuziek. Maar de koek is op voor de Gemertse band The Locomotions. Zaterdag gaan ze nog één keer knallen en dan is het over en uit.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Als tieners raakten de bandleden  in de ban van de muziek van bands als The Shadows en The Spotnicks. "We zaten nog op gitaarles, maar zo wilden we spelen," zegt basgitarist Henk Smits. In muziekbladen lazen ze over de bekende Fendergitaren. Veel te duur voor de Gemertse amateurs die er alleen maar van konden dromen. Toch boekten ze, zelfs op hun goedkope gitaren,  meteen al succes. "Ons eerste optreden was op een jongerencentrum in het dorp.  Daar waren ze toen alleen maar accordeonmuziek gewend, dus wij brachten iets nieuws en dat sloeg aan."
'Engelse teksten schreven we fonetisch uit'Dankzij optredens op kermissen en dorpsfeesten verdienden de muzikanten genoeg geld om ook een Fendergitaar te kunnen kopen. "We leerden de noten door veel naar de platen te luisteren," weet Harry Slits nog. "En de Engelse teksten schreven we helemaal fonetisch uit." Henk Smits herinnert zich dat ze in die hoogtijdagen twee avonden geboekt waren voor een kermis in Ravenstein. "De eerste avond was de tent bijna tot de nok gevuld met fans, iedereen ging volledig uit zijn dak." Met als gevolg dat de pastoor het optreden voor de tweede avond had afgelast, want zoveel uitzinnige feestvierders wilde hij pal naast zijn kerk niet hebben.  
'Opkomst van discotheken'Toen één van de bandleden omkwam bij een verkeersongeluk was de loll eraf voor The Locomotions. "De opkomst van discotheken had daar ook mee te maken," meent Harry Slits. "Mensen wilden andere müziek." Bijna dertig jaar lieten ze niets van zich horen, totdat ze in 1994 gevraagd werden voor een reunieconcert. De populariteit van The Locomotions bleek er niet minder op geworden te zijn."Het was voor veel fans ook een reunie," zegt Henk. "Die zagen elkaar ook weer voor het eerst na lange tijd."  
Vanaf dat concert gaf de band met regelmaat nieuwe reunieconcerten en altijd zat de zaal stampvol. "Maar vorig jaar voelden we dat het op was," zegt Harry Slits. "We speelden nog steeds dezelfde muziek, want dat is waar onze fans van houden. Maar we merkten dat het genoeg was geweest. De cirkel is nu rond."
Fans in spanje en NoorwegenDankzij internet en YouTube is de band inmiddels ook bekend in het buitenland. "We hebben voor ons afscheidsconcert zelfs kaartjes verkocht in Spanje en Noorwegen."  
Dat afscheidsconcert is helemaal uitverkocht. Een verslag van dat concert gaat nog mee in een boek over de band dat op 27 november wordt gepresenteerd. En daarna valt het doek definitief en is het over en uit met de Gemertse Lcomotions.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.