'Wie Brabants dialect praat, verdient minder'

22 september 2016 om 11:37
nl
Mensen die dialect spreken, verdienen aanzienlijk minder dan wie algemeen beschaafd Nederlands praat. Dit blijkt uit onderzoek van Jan van Ours, hoogleraar arbeidsrecht aan de Tilburg University.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Van Ours presenteerde zijn onderzoek deze week tijdens een congres.
VooroordelenHet verschil in salaris tussen mensen die dialect spreken en Standaardnederlands hanteren, bedraagt volgens de hoogleraar vijf tot vijftien procent.  
Van Ours wil niet beweren dat mensen met een accent worden gediscrimineerd. Een andere verklaring kan volgens hem zijn dat mensen met een accent minder productief zijn. Zo wijst hij erop dat een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval zich lastiger verstaanbaar kan maken dan een collega die ABN spreekt.
'Boeren'Ook hoogleraar Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit Nijmegen komt aan het woord in het artikel. Hij denkt dat vooroordelen over mensen die 'plat' praten een rol spelen bij de lagere beloning. Volgens hem worden mensen met een dialect beschouwd als minder slim en ontwikkeld, 'als boeren'. Hij wijst erop dat 'zulke vooroordelen ook in het hoofd zitten bij managers die over salarissen beslissen'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.