Video

Mensen uit West-Nederland willen in de Brabantse natuur begraven worden

25 september 2016 om 13:00
nl
Brabantse natuurbegraafplaatsen zijn populair buiten Brabant. Vooral mensen uit West-Nederland zoeken in de Brabantse natuur hun laatste rustplaats. Reden: we hebben betere grond.
Profielfoto van Meeuwsen Fred
Geschreven door
Meeuwsen Fred

Je lichaam teruggeven aan de natuur. Dat is kortgezegd natuurbegraven. Het kan intussen op meerdere plekken in Brabant: in Schaijk, Heeze, Oostelbeers, Esbeek, Tilburg en Alphen. Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland beheert twee natuurbegraafplaatsen: Maashorst in Schaijk en Schoorsveld in Heeze.
Hij merkt dat er steeds meer aanmeldingen komen van mensen buiten Brabant. "Eén op de acht is niet van hier", zegt Van Boekel. "Die komen uit het westen van het land. Dat merkten we afgelopen weekend bij de open dag in Heeze."
ZandgrondenOok Charlotte Michielsen van natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen ziet het gebeuren. "Van alle geïnteresseerden komt er zo'n tien procent van buiten Brabant, vooral uit Zeeland en Zuid-Holland."
Dat is opmerkelijk, maar niet vreemd, zegt Michielsen. "Het heeft vooral met het grondwater te maken. Dat staat in in het westen te hoog. Hier hebben we zandgronden, die zijn veel geschikter voor natuurbegraven. Het peil van het grondwater is lager."
Strenge voorwaarden"De voorwaarden voor het aanleggen van natuurbegraafplaatsen zijn best wel streng", weet Van Boekel. "Hier en in het oosten van het land zijn de omstandigheden beter. En we zijn hier snel en slim op de behoefte ingesprongen. Dat spreekt aan."
"En vergeet niet, ze komen hier ook op vakantie en carnaval vieren. Opgeteld met de wonderschone natuur maakt dat het voor de westerlingen aantrekkelijk in de Brabant begraven te worden."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.