Video

Boer uit Lepelstraat krijgt voorwaardelijke taakstraf voor het schoppen van koe

22 september 2016 om 22:32 • Aangepast 21 november 2020 om 07:29
nl
Een 45-jarige boer uit Lepelstraat is donderdag veroordeeld, omdat hij met zijn tractor een koe heeft aangereden. De man heeft ook meerdere malen tegen de kop van het dier getrapt. De rechter legde de boer een voorwaardelijke taakstraf op van 60 uur, met een proeftijd van twee jaar.
Profielfoto van te Veele RobertProfielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
te Veele Robert & Karlijn Houterman

De actie van de verdachte werd op 25 mei gefilmd door mannen die in de buurt van de boerderij bomen aan het snoeien waren. De politie hield de melkveehouder, een oud-lid van de Zuid Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), diezelfde dag nog aan. De koe lag op een weiland naast een stal en moest door een dierenarts worden afgemaakt.
ZIE OOK: 'Boer die met tractor over koe reed in Lepelstraat is oud-bestuurslid ZLTO'
Koe in de modderVolgens de melkveehouder was de koe ziek en lag het dier in de modder. Met een machine probeerde hij het zware dier naar het weiland te duwen, zodat de koe sneller zou herstellen. "Het was nooit mijn opzet om het dier pijn te doen", aldus de boer. Op een filmpje was donderdag in de rechtbank in Breda niet goed te zien wat de verdachte nou precies deed.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de advocaat van de melkveehouder is de koe afgemaakt zonder dat er sectie is gedaan. Bovendien zou de dierenarts geen veearts zijn geweest. "Wie weet nu of de koe ziek was? Waar is nu dat eerlijke proces?", aldus de advocaat.

Wachten op privacy instellingen...

'Zo hoort het niet'De officier van jusitie was duidelijk. Ze vond het echt niet kunnen wat er met de koe was gebeurd. "Dit kan en mag niet nog een keer voorkomen. Dit is het voorbeeld voor boeren hoe het niet moet."
Enorme consequentiesAls de rechter een straf zou opleggen, zou dat enorme consequenties hebben voor de boer, zo zei de advocaat tijdens de zitting. De melkveehouder kreeg van Friesland Campina te horen dat dit 'D-Day' zou zijn.
"Er zijn op dit moment te veel melkboeren in Nederland. Voor Friesland Campina zou dit de stok zijn om deze boer weg te slaan. Zij willen niet in zee gaan met een dierenmishandelaar."
'Echt, sorry'De boer ziet zichzelf absoluut niet als een dierenmishandelaar en heeft enorm veel spijt. "Dit was nooit mijn bedoeling geweest. Mijn excuses. Ook aan de melkveehouderij. We hebben het al zo moeilijk en dit konden we niet gebruiken. Sorry hiervoor."
Niet met beleid gehandeldDe rechter snapt dat de boer de koe niet met voorbedachten rade pijn heeft gedaan, maar vindt wel dat de boer niet met beleid heeft gehandeld. Hij keek bijvoorbeeld niet uit het raampje van zijn tractor om te zien of hij wel voorzichtig genoeg reed.
Dit heeft er mede voor gezorgd dat de boer nu toch is bestraft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.