Video

Bakker Loeffen uit Cuijk weer beste speculaasbakker, gevulde speculaas favoriet

22 september 2016 om 17:31
nl
Bakker Harrie-Jan Loeffen in Cuijk is opnieuw uitgeroepen tot beste speculaasbakker van Nederland. Ook twee jaar geleden was deze eervolle titel al voor deze bakker. Wat zijn speculaas bijzonder maakt, vindt Harrie-Jan moeilijk uit te leggen. ‘Het is een combinatie van factoren’, zegt hij.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De kruiden die in de winnende speculaas worden gebruikt, geeft hij uiteraard niet prijs. “We gebruiken de speculaaskruiden niet direct wanneer deze bij ons binnenkomen”, licht hij een tipje van de sluier op. “De melange moet zich eerst even kunnen ontwikkelen.”
Dit jaar was de jury vooral lovend over de gevulde speculaas van Loeffen. Het consumentenpanel gaf een 9,7 en de vakjury zelfs een 10. Daarmee kwam Loeffens eindcijfer op een onoverwinnelijke 9,85. Een cijfer dat hij woensdag te horen kreeg.
Gevulde speculaas favorietBehalve de gevulde speculaas van bakker Loeffen, werden ook de speculaas mét en zonder amandelen beoordeeld in de wedstrijd van Beko, de coöperatie van en door bakkers. Zelf vindt Harrie-Jan zijn gevulde speculaas het lekkerst. "Gaar, maar smeuïg", geeft hij aan. Maar bij de koffie neemt hij meestal een gewoon speculaasje.
LEES OOK: Brabant is het land van speculaaskampioenen: 'Het gaat vooral om de krak'
Dé speculaasspecialist van Loeffen in Cuijk is overigens Henk Minten. Hij werkt al 48 jaar bij Loeffen. “Zeker voor de wedstrijd maakt hij altijd onze speculaas”, legt Harrie-Jan uit. “We kunnen hier allemaal speculaas bakken, maar voor de wedstrijd gaat het om de details. En als het daarop aankomt, is Henk gewoon de beste. Voor ons, maar zeker voor Henk is dit dan ook een mooie bekroning.”
'Steeds lastiger'Of bakker Loeffen ook volgend jaar weer met de eer gaat strijken, durft hij nog niet te zeggen. “Het wordt steeds lastiger. De andere bakkers worden ook steeds beter. En dus is het steeds weer spannend.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.