Video

Vervallen oorlogsfort opgeknapt maar nu zonder kanonnen

24 september 2016 om 14:57
nl
Kanonnen moesten vroeger iedereen van de weg af schieten die waagde Raamsdonksveer te passeren. Aan de andere kant van Fort Lunet konden kanonnen schepen op de Donge de grond in boren. Maar het zware geschut hoefde nooit in actie te komen. Raamsdonksveer heeft er wel een mooi historische plek aan overgehouden: Fort Lunet. Zaterdag is het officieel geopend door de Brabantse cultuurgedeputeerde Swinkels.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Het fort werd gebouwd tijdens de Belgische opstand, tussen 1837 en 1839. Om de vijand die uit het zuiden kwam onder vuur te kunnen nemen. Het was onderdeel van de Zuiderwaterlinie. De vrede brak uit en het fort kreeg een slapende functie. De enige bedreiging waren de elementen.
OorlogsgeweldHet verviel tot een bouwval. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg het gebouw enkele voltreffers te verwerken, schade die nog steeds zichtbaar is. De inslagen hebben ze opzettelijk laten zitten, naar verluid.
De rest van het complex is wel opgeknapt. Twee miljoen ging naar het project, een kwart kwam van de gemeente Geertruidenberg, de rest van het Rijk. Het fort aan de Maasdijk is voor vele inwoners en passanten een bekende plek. Er komt een bedrijf in maar diverse buurtbewoners verzetten zich, uit vrees voor parkeeroverlast.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.