Splinternieuw asielzoekerscentrum geopend in Grave - Omroep Brabant
Video

Splinternieuw asielzoekerscentrum geopend in Grave

24 september 2016 om 17:19 • Aangepast 21 november 2020 om 07:26
nl
Met de officiële overdracht van een manshoge, vrolijk versierde sleutel opende zaterdag in Grave het splinternieuwe asielzoekerscentrum. Dat is gebouwd pal naast de oude kazerne De Bons, waar voorheen jarenlang asielzoekers gehuisvest zijn. De opening viel in Grave samen met de landelijke open dag van asielzoekerscentra.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

In heel Nederland openen zo'n zeventig azc's zaterdag hun deuren voor belangstellenden. Dat brengt ook in Brabant veel mensen op de been. Asielzoekerscentra zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor ' buitenstaanders'. De open dag moet ze een indruk geen van het leven in een azc.
PrivacyTrots toont Mohammed Hagmousa (20) zijn kamertje. Hij is er blij mee. Vooral met de privacy die hij nu heeft. "Geen herrie meer. We wonen met zijn achten in één unit, dus we kennen elkaar. Zo weten we van elkaar wie het vies maakt en wie het opruimt."
Mohammed kwam in zijn eentje, na omzwervingen door negen verschillende landen, in ons land terecht. Zijn familie zit nog in Syrie, in Aleppo. Hij kwam uiteindelijk tien maanden geleden in Grave terecht. "Toen was ik heel blij. Want ik was veilig. Hier is geen oorlog."

Wachten op privacy instellingen...

Grave vangt al vanaf de jaren negentig vluchtelingen op in de voormalige Generaal de Bons-kazerne. Volgens locatiemanager Sander Swiers is er inmiddels een groot draagvlak voor het azc. Vrijwilligers uit Grave zetten zich in voor de asielzoekers en omgekeerd doen vluchtelingen vrijwilligerswerk bij gehandicaptenorganisaties.
Het splinternieuwe azc biedt onderdak aan 600 asielzoekers. Behalve zeven woonappartementen zijn er ook vrijetijds- en sportruimtes. Na 2030 vervalt voor het complex de functie van azc en kunnen de gebouwen worden gebruikt voor huisvesting van andere groepen bewoners in Grave.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.