Video

Wie o wie wordt nieuwe Madese wijnboer? 'Ik niet! Maar kom wel een flesje bij 'm kopen'

25 september 2016 om 19:41 • Aangepast 21 november 2020 om 07:25
nl
"Een lekker fruitig wijntje op zo'n zonnige dag!" Aan enthousiasme voor het product van wijnboer Marius van Stokkom ontbreekt het niet. Tientallen wijnliefhebbers namen tijdens de Open Dag Nederlandse Wijngaarden een kijkje bij zijn bedrijf in Made. In de jaren '70 was Van Stokkom één van de eerste wijnboeren in ons land. Nu is hij de zeventig gepasseerd en zachtjes aan op zoek naar een opvolger. Een bezoeker: "Of dat iets voor mij is? Nee, ik houd het bij wijntjes drinken!"
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Aan de zonzijde moeten we ontbladeren. Anders blijven de druiven na regen of een koude nacht te lang nat. En voor je het weet, gaan ze dan rotten." Tegen een groen decor van Riesling, Pinot Blanc en andere klassieke druivenrassen, geeft Van Stokkom deze zondag aan de lopende band korte rondleidingen. Een fractie van alle kennis die hij in veertig jaar 'wijnboeren' vergaarde, deelt hij met de groepjes bezoekers.

Wachten op privacy instellingen...

De wijnboer uit Made is bereid nog veel meer kennis over te dragen aan de man of vrouw die hem in de toekomst opvolgt. Maar dan moet de perfecte kandidaat wel eerst gevonden worden.
'Zullen we..?'"Zullen we de wijngaard samen gaan runnen, schat?" Een dame die de rondleiding volgt, ziet het wel voor zich. En het plaatje sprak al eerder mensen aan. Maar gegadigden haakten stuk voor stuk ook weer af: "Het wordt te romantisch gezien. Het is gewoon een agrarisch beroep. Je bent als wijnboer een tuinder. Maar dan niet met sla maar met druivenplanten."
Eén van de bezoekers kan dat beamen. "Wij wonen tegenover een andere Brabantse wijngaard en zien daar wat voor werk het is. Dus ik denk niet dat wij het hier overnemen, nee. Maar als de opvolger goede wijn maakt, kom ik wel een keer flesje kopen."
'Geen verstand van!'Een jonge vrouw mijmert hardop: "Ik denk wel dat het hard werken is. Maar ja..als je het interessant vindt...waarom zou je van je hobby je werk niet kunnen maken?  Samen met haar vriend proeft ze de witte wijn van De Linie. En hij bevalt: "Lekker, heel fruitig. Helemaal niet stroef en een zachte afdronk!" Zijn deze jonge enthousiastelingen dan wellicht de toekomst? "Nou, wie weet. We vinden het proces van wijn maken in elk geval heel erg interessant. Hebben er ook een cursus over gevolgd."
Een andere bezoeker weet zeker dat in hem in elk geval niet de nieuwe Madese wijnboer huist: "Nee, dat gaat 'm niet worden. Geen verstand van en al een goede baan die ik graag wil houden. Maar wel erg leuk om de wijngaard te zien vandaag."
Geen hete kolen, wel (bijna) rijpe druivenDe huidige wijnboer zit niet op hete kolen. Zijn ideale toekomstscenario is dat hij in elk geval blijft wonen aan de rand van de wijngaard. En dat hij zijn opvolger de goede richting in helpt. "Wijnbouw doe je niet zomaar 1-2-3. Ik zou het fijn vinden nog jaren tegen de wijngaard aan te kijken en een opvolger te begeleiden."

Wachten op privacy instellingen...

Bij Omroep Brabant meldde zich inmiddels één serieuze belangstellende. Van Stokkom: "Die heb ik gesproken en hij komt op gesprek." En vanaf volgende week is er ook weer een andere prioriteit. Dan kan er weer geoogst worden. "Of 2016 een goede wijn oplevert, kan ik pas volgend jaar zeggen. Maar alle voortekenen zijn goed!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.