'Ik heb waarschijnlijk alles al ingeademd', Bosschenaren bezorgd over asbest

26 september 2016 om 19:05
nl
Bewoners van de Van der Does de Willeboissingel snappen niet dat er maandag allerlei maatregelen genomen zijn omdat er asbest in de straat is gevonden, terwijl zij zondag gewoon in de straat konden lopen."Mensen die korte tijd in aanraking zijn geweest met asbestvezels, hebben een zeer kleine kans op gezondheidsrisico's", is de uitleg van de gemeente.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Zondagmiddag werd al duidelijk dat er mogelijk asbest was vrijgekomen bij de grote brand aan de Bossche Westwal. Maar de Van der Does de Willeboissingel bleef gewoon open. Honderden mensen keken daar naar de vuurzee.
Ernstig of protocol? "Ik heb zelf mijn auto al gewassen, de tuin gesproeid en geveegd", zegt een bewoonster tegen verslaggever Alice van der Plas. "Waarschijnlijk heb ik alles al ingeademd wat ik had kunnen inademen. Daar maak ik me wel een beetje zorgen over. Vooral omdat ik het niet helemaal begrijp: is het nou echt ernstig, of is het protocol."
Bewoners kregen vannacht rond een uur of vier een brief in de bus. De brief is ook bezorgd in de Alfons Diepenbrockstraat, de Enckevoirtstraat en de Koningsweg. Daarbij zaten ook blauwe slofjes, die ze om hun schoenen moeten doen als ze naar buiten gaan.
Auto's moesten worden weggehaald en schoongespoeld. De straat blijft waarschijnlijk de hele week dicht, om het asbest op te ruimen.
'Rare gang van zaken'Maar op de dag van de brand zijn er al veel auto's de straat in en uit gereden, zagen buurtbewoners. "Ik vind dat een rare gang van zaken", zegt een man, die net buiten het afgesloten gebied woont. "Ik las gisteren al op het nieuws dat er mogelijk asbest was vrijgekomen. En nu worden er pas maatregelen genomen. Dat vind ik allemaal een beetje raar."
De gemeente laat weten dat er zondag onderzoek is gedaan in groter gebied dan alleen de plek waar de brand was. Toen zijn er asbestdeeltjes gevonden aan de overkant van de Westwal, op de Van der Does de Willeboissingel en omgeving. Dit onderzoek is maandag verder gegaan.
'Kleine kans op gezondheidsrisico'Op de vraag waarom er zondag geen grote maatregelen waren genomen in het asbestgbeid en maandag wel, antwoordt de gemeente. "In het algemeen kunnen we daarover zeggen dat de kans dat mensen, die korte tijd in aanraking zijn geweest met asbestvezels, een gezondheidsrisico hebben gelopen zeer klein is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.