Moord op Linda van der Giesen: ex John F. krijgt 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging (video)

27 september 2016 om 20:48 • Aangepast 21 november 2020 om 07:23
nl
De 38-jarige John F moet tien jaar de cel in voor het doodschieten van verpleegkundige Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen. De rechtbank in Breda legde hem bovendien tbs met dwangverpleging op, zo is dinsdagmiddag besloten. De officier van justitie eiste twee weken geleden dezelfde straf. F. en zijn advocaat waren niet bij de zitting aanwezig.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

F. schoot vorig jaar augustus zijn ex-vriendin dood op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Dat gebeurde na een hevige en al enige tijd durende ruzie met Linda en een andere ex, waarbij Linda motorclubleden op hem zou hebben afgestuurd.
LEES OOK: John F. waarschijnlijk in hoger beroep tegen uitspraak
Geen psychoseVolgens een rapport van het Pieter Baan Centrum was F. op het moment van de moord verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank acht moord bewezen en vindt het zelfmoordscenario dat F. schetst niet aannemelijk.
F. was derhalve bewust was van zijn daad en handelde niet onder invloed van een psychose. Hij lijdt volgens de experts onder meer aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
LEES OOK: 'Ik hoop dat mijn zoontje de moordenaar van z'n moeder nooit op straat tegenkomt'
Handschoenen en wapen met demperLinda van der Giesen werd vorig jaar neergeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis. F. verklaarde dat hij op die dag zelfmoord wilde plegen en zegt zich niets van zijn daad te herinneren. Hij zou naar Linda toegereden zijn, haar bij het ziekenhuis hebben opgewacht en het pistool op zijn kin hebben gezet.

Wachten op privacy instellingen...

Dat acht de rechtbank onwaarschijnlijk, onder meer vanwege de lengte van de geluidsdemper. Een ooggetuige spreekt de lezing van F. bovendien tegen. Volgens hem remde F. krachtig en reed hij Linda klem. Hij zou schreeuwend en met getrokken pistool doelgericht op Linda af zijn gestormd.
LEES OOK: Familie van Linda van der Giesen spreekt in rechtszaal: 'Eeuwig gat in mijn hart geslagen'
Crime passionelVolgens F. was de moord een opwelling, geen voorbedachten rade. Hij zegt dat er slechts sprake is van doodslag. De officier van justitie gelooft, vooral dankzij de verklaringen van de getuige, niet. "Hij heeft de moord tot in de puntjes voorbereid." Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van F., was het doodschieten van Van der Giesen een crime passionel, die voortvloeide uit angst en wanhoop.
ZIE OOK: Familie blij dat ‘kletsverhaal’ van moordenaar niet wordt geloofd: ‘John houdt te veel van zichzelf'
Linda en een andere ex wilden hem in de greppel laten eindigen. Volgens Kuijpers werden er motorclubs ingezet om F. ernstig te bedreigen. Hij zou twee keer uit zijn huis zijn gevlucht, na bedreigingen van No Surrender en Satudarah. Kuijpers is het met name niet eens met de tbs en dwangverpleging. Hij vindt dat er sprake is van doodslag.
Lees alles over deze zaak op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.