John F. waarschijnlijk in hoger beroep tegen uitspraak

27 september 2016 om 17:13
nl
Het is zeer waarschijnlijk dat John F., de moordenaar van Linda van der Giesen, in hoger beroep gaat. Dat zegt zijn advocaat in een eerste reactie tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

De 38-jarige man uit Zevenbergen kreeg dinsdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. "Een volstrekt onbegrijpelijke uitspraak die geen recht doet aan de feiten en omstandigheden in het dossier", aldus strafadvocaat Jan-Hein Kuijpers.
LEES OOK: John F. krijgt 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging
John F. schoot 10 augustus vorig jaar zijn ex Linda van der Giesen (28) bewust dood op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk, waar ze werkte. Dat gebeurde na een hevige en al enige tijd durende ruzie met Linda en een andere ex, waarbij Linda motorclubleden op hem zou hebben afgestuurd.
ZelfmoordF. verklaarde dat hij zelfmoord wilde plegen voor de ogen van Linda. Zij zou hebben geknikt: doe het maar. Toen zou er iets bij F. zijn geknapt en schoot hij haar in een psychose dood, vertelde F. De rechter gelooft dat niet.
De rechtbank baseerde dat op verschillende getuigenverklaringen. Volgens Kuijpers mankeert er veel aan deze verklaringen en moeten die nader bekeken worden. "Want op basis van wat ik nu heb gehoord, vind ik dat de onderbouwing voor deze uitspraak niet deugt. Ik ga snel met John overleggen hoe we nu verder gaan, maar een hoger beroep ligt in de lijn der verwachting."
ZIE OOK: Familie blij dat ‘kletsverhaal’ van moordenaar niet wordt geloofd: ‘John houdt te veel van zichzelf'
Vooropgezet planF. had een halfuur op de komst van zijn ex gewacht en rookte drie sigaretten. Hij was volgens getuigen met een getrokken pistool naar haar toe gelopen.
Daarnaast zou hij op 2 augustus al hebben gezegd dat hij een pistool ging kopen en Linda zou doodschieten. Daaruit blijkt een vooropgezet plan en geen opwelling, vinden de rechters.
PistoolDe politie wist voor het misdrijf dat F. een pistool had gekocht. Die had daarop echter geen actie op ondernomen. De korpsleiding ging daarom kort na de moord diep door het stof. Ze hadden het dreigingsrisico onvoldoende ingeschat, zei de politie.
De verdachte is door een narcistische persoonlijkheidsstoornis verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom legde de rechtbank ook tbs op. De kans dat het weer mis gaat, is te groot als hij niet wordt behandeld, stellen de rechters.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.