'Wij staan volledig achter ons maisbrood', Jumbo is het niet eens met Windei-verkiezing

VEGHEL - Jumbo staat volledig achter het Goudeerlijk boerenmaisbrood dat vrijdagochtend door Foodwatch werd uitgeroepen tot meest misleidende product van dit jaar. "Consumenten kunnen er bij Jumbo op vertrouwen dat Goudeerlijk boerenmais met recht het predicaat ‘maisbrood’ verdient. Ze maken hiermee een gezonde en vooral lekkere voedselkeuze", benadrukt een woordvoerster van de Veghelse supermarktketen.

Van de zeven genomineerden voor de titel 'Gouden Windei' kreeg het Jumbo-maisbrood 31 procent van de 15.000 stemmen tijdens de publieksverkiezing van Foodwatch.

Foodwatch wees erop dat het brood gebakken wordt zonder maismeel en dat het brood alleen wat maisstukjes heeft als decoratie. "Het maisachtige gele kleurtje wordt veroorzaakt door de toevoeging van de specerij kurkuma."  

'Gebruiken bewust geen maismeel'
"Net als bij vele andere supermarkten en bakkers in Nederland is het deeg van ons Goudeerlijk boerenmaisbrood gemaakt van gepofte mais en maisgries", vertelt de Jumbo-woordvoerster.

"Het brood is gedecoreerd met maisgries, maar we gebruiken bewust geen maismeel in het brood omdat dit de bakkwaliteit niet ten goede komt. Mais bevat namelijk geen gluten en dat heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het deeg. Kortom, onze Goudeerlijk-bakkers hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van de beste granen en het brood bereid zonder onnodige toevoegingen. Jumbo staat dan ook volledig achter dit product."

Robèrt van Beckhoven
Meesterbakker Robèrt van Beckhoven uit Oisterwijk maakt zelf wél maisbrood waarbij mais een substantieel ingrediënt is. Maar hij bevestigt dat de manier waarop het Goudeerlijk boerenmaisbrood van Jumbo gemaakt is bij de meeste Nederlandse bakkers gebruikelijk is. Hij wijst daarbij op een steekproef. Van Beckhoven voegt daaraan toe dat 'krentenbrood ook niet uit vooral krenten bestaat'.

Meer over dit onderwerp:
maisbrood jumbo gouden windei