Video

Verzorgenden beleven een dag als oudere: 'Het is confronterend en eng'

28 september 2016 om 13:53
nl
Dementie, slecht zien en horen, misschien een beetje reuma. Het zijn ouderdomskwalen waar veel ouderen last van hebben. In een dinsdag geopende participatiekliniek in Megen kunnen verzorgenden zelf ervaren hoe het is om oud te zijn en deze klachten te hebben.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

De eerste verzorgenden verblijven vanaf dinsdag 24 uur in een verzorgingshuis waar een vleugel leeg stond. Deze is nu omgebouwd tot een participatiekliniek. In verschillende kamers kunnen er verschillende ervaringen worden opgedaan.
MankenmentenbalieAls je binnenkomt moet je eerst langs de zogenoemde mankementenbalie. "Hier krijgen de mensen hun mankementen. Een bril voor slecht zicht, een oortelefoon zodat ze niks horen, misschien een katheter," vertelt broeder Mathijs.
"Doordat ze zelf ervaren hoe het is om oud te zijn en mankementen te hebben, leren hoe het is om zo te zijn en kunnen ze betere zorg verlenen", aldus Francis Bolle van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen& verzorgenden de V&VN.
ConfronterendDe mensen die het al hebben geprobeerd kunnen dat beamen. Marielle Verstegen: "Ik hoorde en zag slecht en zat in een rolstoel. Ineens stond ik stil. Ik keek om me heen en zag niemand. Ik riep of er nog iemand was en dat bleek zo te zijn. Maar dat wist ik dus niet. Dat was confronterend en zelfs eng. Dat ga ik voortaan anders doen."
De kliniek is nu al populair. Hij is helemaal volgeboekt. "Ze staan te trappelen om mee te doen", aldus Bolle. Het gaat nog wel om een proef, maar hoogstwaarschijnlijk komt er een vervolg in andere delen van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.