‘Ze moeten bloeden tot niets overblijft’, Facebookpagina goedkoop vlees is toneel van bedreigingen

27 september 2016 om 21:21
nl
Het lijkt een mooi gebaar: minderbedeelden kunnen via een Facebookpagina vlees kopen voor een laag prijsje. Maar het vlees is vaak slecht of bedorven. Wie daar openbaar over klaagt, krijgt te maken met de harde hand van paginabeheerder Joop Lamers. “Ik laat hen zo hard bloeden tot er geen ene druppel meer overblijft”, schrijft hij.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Dat zegt hij tegen voormalige klanten, die in het openbaar klagen over zijn vlees. Zij bundelen hun klachten op een speciaal opgerichte Facebookgroep, waar inmiddels meer dan 350 mensen lid van zijn.
De meeste van hen zijn geblokkeerd op de besloten verkooppagina, omdat ze zich kritisch hebben uitgelaten over het vlees. Uit foto’s blijkt dat vlees vaak niet goed is verpakt, stinkt, meerdere keren is ingevroren en niet zelden is de houdbaarheidsdatum van de verpakking gescheurd.
Vlees in beslag genomenDe Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam in augustus een grote hoeveelheid vlees van de verkooppagina in beslag. Ook werd er geld en administratie meegenomen. Er loopt sindsdien een strafrechtelijk onderzoek tegen Lamers. Ondertussen breidt de pagina snel uit over heel Nederland. Enkele honderden mensen bestellen er inmiddels hun vlees. Lamers vertelde er eerder over in tv-programma Onder Ons.
ZIE OOK: Grote drukte bij stichting na inbeslagname honderden kilo's vlees
Smaad en lasterBedreigde oud-klanten willen dat Lamers, die op Facebook bekend staat als Joop Lambiekske, zo snel mogelijk wordt gestopt. “Hij richt zich op mensen die weinig te besteden hebben. Zij krijgen vlees dat drijft in het water, bedorven en echt slecht is”, zegt Martine de Boer. De Boer is haar schuilnaam op Facebook, omdat ook zij bang is voor de bedreigingen van Lamers. Hij beschuldigt haar van smaad en laster en zegt haar ‘naar de grond te willen brengen’. “Er zijn veel mensen die niets meer durven te zeggen”, merkt ze.
Meerdere mensen hebben aangifte gedaan of melding gemaakt bij de politie. Lamers dreigde in een privébericht een andere klagende klant ‘helemaal door te lichten’ en jeugdzorg in te schakelen als hij ook maar iets ontdekt. Zij werd doodsbang en deed aangifte bij de politie. Net als tientallen anderen werd zij om haar klachten van de verkooppagina verwijderd.[Tweet:https://twitter.com/JOLANDAGAAL/status/779668511908098048]
'Niets van waar'Lamers zelf is zich van geen kwaad bewust, zegt hij in een reactie. “Ik heb nooit klachten gehad. Er zijn alleen een paar mensen uit de groep gezet omdat ze te asociaal reageerden. Ze zeiden dat het vlees verrot was. Maar daar is niets van waar.”
Nadat zijn vlees in beslag werd genomen richtte Lamers zich tot de NVWA. Hij snapte niets van de ophef om zijn vleespagina, zei hij toen bij Omroep Brabant.[youtube:https://youtu.be/Cd5A8ZogGeA]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.