Video

'Afschuwelijk toeval', zegt burgemeester over drie vermoorde vrouwen

28 september 2016 om 00:39
nl
Claudia Oskam en Linda van der Giesen: twee moeders uit Zevenbergen die de afgelopen jaren door geweld in de relationele sfeer om het leven kwamen. En vorige week donderdag stierf ook de 46-jarige Wendy. Haar vriend zit vast als verdachte. Burgemeester Jac Klijs snapt heel goed dat de inwoners van het kleine stadje Zevenbergen moeite hebben al de gebeurtenissen te plaatsen: "Ik hoor ook mensen zeggen 'goh alweer hier'."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Het zijn steeds drama's met een grote impact in de samenleving, omdat bijna iedereen wel één van de gezinsleden kent", zegt Klijs.
Contact met schoolBij heftige gebeurtenissen is voor de burgemeester en de gemeente een ondersteunende rol wegggelegd. "We controleren bijvoorbeeld bij rechercheurs hoe het zit met de opvang van de betrokken kinderen."
De afgelopen dagen is er ook veel contact geweest met de school waar de kinderen van Wendy op zitten: "Op leraren en klasgenoten maakt dit een diepe indruk. Leraren bekijken dan met communicatiemensen hoe de leerlingen moeten worden opgevangen. En hoe ouders op de hoogte moeten worden gebracht."
En uiteraard gaat de burgemeester in een later stadium op bezoek bij nabestaanden, als die dat fijn vinden.
'Heel bizar'Het is een rol die Klijs en zijn ambtenaren ongewild al een aantal keer hebben moeten vervullen. Ook toen Claudia Oskam vermoord werd door haar ex. De periode rondom haar dood staat de burgemeester nog scherp op het netvlies: "Ook door de locatie waar zij gevonden werd en de omstandigheden waaronder. Het is wel heel bizar dat degene die uiteindelijk als verdachte wordt opgepakt eerst fanatiek meehelpt zoeken. Dat alles heeft op mij wel indruk gemaakt."
Klijs volgde op afstand de rechtszaak rondom Claudia Oskam en recent die rondom Linda van der Giesen. "Ik wist dat er vandaag (dinsdag) uitspraak werd gedaan. Ik hoop dan op zo'n moment dat er een straf wordt opgelegd die enige genoegdoening geeft aan de nabestaanden."
ZIE OOK: Moord op Linda van der Giesen: ex John F. krijgt 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging (video)
'Drie teveel'De burgemeester erkent dat het opvallend is dat drie vrouwen met jonge kinderen gedood werden in drie jaar tijd, in een dorp met maar 15.000 inwoners. "Dat zijn er drie teveel natuurlijk in een kort tijdsbestek. En zo reageren mensen op straat ook."
Klijs vervolgt: "Er is in Nederland heel veel relationeel geweld. Gelukkig escaleert het meestal niet zoals hier nu meerdere keren gebeurd is. Maar de veiligheidssituatie is hier niet anders dan in de rest van het land. Dit is echt toeval, een afschuwelijk toeval. En ik hoop dat we er de komende tien jaar verschoond."
Meld het!En tot slot: "Ik hoop dat mensen het melden als ze situaties denken te kennen waarin het heel erg fout gaat. Maar je kunt nooit helemaal voorkomen dat dit soort drama's plaatsvinden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.