Illegale opslag in Helmond: deel van 350.000 liter chemische vloeistof lekt

28 september 2016 om 16:26
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
(Foto: Harrie Grijseels/SQ Vision)
1/2 Gedeputeerde Johan van den Hout over de illegale vatenopslag in Helmond
In een loods van een bedrijf in Helmond aan de Lage Dijk is een aantal illegaal opgeslagen vaten met chemische vloeistof gaan lekken. Dat meldt de provincie woensdag. De illegale vaten werden al op 9 augustus ontdekt door een eerste lek, maar de eigenaar heeft sindsdien geen actie ondernomen. De chemische vloeistof is via de vloer ook gelekt naar het naastgelegen pand van Mathro Metals.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

Medewerkers van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant zijn bezig om lekkages in verpakkingen te dichten. Volgens de provincie zijn veel vaten van slechte kwaliteit, waardoor er een grote kans is dat er meer lekken ontstaan.
De werkzaamheden duren lang, omdat de omstandigheden het er niet makkelijker op maken. Volgens de provincie staan de vaten dicht bij elkaar en kunnen ze door de lekkages moeilijk worden verplaatst. Het gaat nog zo'n vier weken duren tot alles is opgeruimd.
Eigenaar verantwoordelijkNormaal gesproken is de eigenaar van de vaten altijd verantwoordelijk voor de opslag en de veiligheid. In dit geval is dat Dhr. Brukers. De provincie heeft na het eerste lek geprobeerd het bedrijf te dwingen actie te ondernemen. Dit gebeurde niet. Daarom heeft de Omgevingsdienst maatregelen genomen en heeft de provincie Brukers een dwangsom opgelegd. [Tweet:https://twitter.com/tonnievossen/status/781140544445620224]Geen gevaar voor de omgevingHet is niet bekend om welke chemische stoffen het precies gaat. Wel is het volgens de provincie 'niet wenselijk dat ze in de bodem terecht komen'. Er zou nog geen gevaar voor de omgeving zijn geweest.
Eerste lekTwee medewerkers van Mathro Metals vonden in augustus het eerste lek. Toen ging het om salpeterzuur. Het leverde destijds geen gevaar voor de omgeving op, ook de medewerkers hoefden niet naar het ziekenhuis.

Wachten op privacy instellingen...