Video

'Belangrijke doorbraak' in zaak dodelijke overval Helmondse Mien Graveland (86)

29 september 2016 om 20:39
nl
In het onderzoek naar de dodelijke overval op de hoogbejaarde Mien Graveland uit Helmond heeft de politie woensdag een 24-jarige man uit Schiedam aangehouden. Hij werd gearresteerd in Rotterdam en is vastgezet.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Het Openbaar Ministerie en de politie zien deze arrestatie als een 'belangrijke doorbraak' in het onderzoek.
Medewerkers energiebedrijfEerder werden in deze zaak al drie mannen van 26, 28 en 29 uit Helmond opgepakt. Zij zijn inmiddels weer vrij, maar nog wel verdacht. "We hebben het onderzoek daarna volop voortgezet", vertelt een politiewoordvoerder. "Dat leidde tot deze nieuwe aanhouding."
Wat de link is tussen de aangehouden Schiedammer en de drie eerder gearresteerde Helmonders wil de politiewoordvoerder niet zeggen. "Daar heeft het onderszoeksteam wel een beeld van, maar omdat het onderzoek nog volop loopt en deze meneer uit Schiedam de komende dagen wordt gehoord, kan ik hier niet veel over vertellen."
Medewerkers energiebedrijfDe overvallers wisten het huis aan de Bestevaer op 29 augustus 2014 rond halfelf 's ochtends binnen te komen door zich voor te doen als medewerkers van energiebedrijf Oxxio. Toen Graveland de mannen binnenliet, ging het mis: ze werd vastgebonden en ernstig mishandeld. "We hadden nog zo gezegd dat ze voor niemand de deur moest opendoen...", verzuchtten de dochters van Graveland begin februari in het opsporingsprogramma Bureau Brabant.
De vrouw werd uren later zwaargewond door haar zoon gevonden en naar een ziekenhuis gebracht, waar ze diezelfde avond overleed.
'Buitensporig veel geweld'Volgens de politie is er ‘buitensporig veel geweld’ gebruikt bij de overval. De ogen van de bejaarde vrouw zaten potdicht, haar gezicht kleurde vuurrood. De nabestaanden begrijpen niet waarom dit moest gebeuren. “Mijn moeder was niet alleen mijn moeder. Ze was mijn vriendin. Ik mis de gesprekjes. Ik mis haar stem.”
De daders maakten onder meer een rode geldkist buit.
Veel impactDe dodelijke overval had veel impact op de nabestaanden en de inwoners van de wijk. Het onderzoek gaat volop door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
“Pas als het voorbij is, kunnen we de dood van onze moeder verwerken", liet zoon Garbrecht eind maart al weten. "Wat we in de tussentijd kunnen doen? Afwachten. Dat is het enige dat ik voor mijn moeder kan doen, afwachten…”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.