Video

Penaltyprof weer kritisch op PSV: 'Strafschop van Pröpper was te voorspelbaar'

29 september 2016 om 21:24
nl
Penaltyprofessor Gyuri Vergouw kan er met zijn verstand niet bij dat PSV tegen FK Rostov opnieuw een strafschop miste. “Het is erg droevig, zeker op dit niveau.”
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Davy Pröpper kreeg woensdagavond de bal vanaf elf meter niet achter de doelman geschoten. Het was de twaalfde misser van de laatste negentien pingels die PSV kreeg. Vergouw constateerde vorig jaar dat er ‘iets fundamenteel fout gaat’ bij de Eindhovense strafschoppen.
Volgens Vergouw is het penaltysyndroom terug te leiden naar een gemiste strafschop van PSV-trainer Phillip Cocu op het WK in 1998. Hij gaf destijds aan dat er niet te trainen is op het nemen van penalty’s.
ZIE OOK: Penaltysyndroom PSV te herleiden tot gemiste pingel van Cocu op WK 1998, oordeelt penaltyprofessor
Niet goed genoeg“Soms heb je ook gewoon pech. De strafschop van Guardado tegen Atlético Madrid was zo slecht nog niet, maar Oblak koos de goede hoek. Ik geloof best dat PSV inmiddels op strafschoppen traint, maar het is nog steeds niet goed genoeg voor dit niveau”, aldus Vergouw.
ZIE OOK: PSV'ers weten het ook niet meer na nieuw penaltydrama, 'Het is moeilijk te verklaren'
Volgens de strafschoppenkenner is een specialist nodig op het niveau waarop PSV acteert. “Je moet iemand hebben die het serieus neemt. Een speler die de bal niet door het midden schiet of die veel te wild is.”
VoorspelbaarDe strafschop van Pröpper was voorspelbaar, aldus Vergouw. “Dit noemen we telefoneren. Aan de aanloop en de lichaamstaal was te zien dat hij in de rechterhoek ging schieten. De keeper ziet dit ook. Hij hoeft dan nog maar de helft van het doel te verdedigen.”
ZIE OOK: Hoe komt PSV van het penaltysyndroom af? ‘PSV moet mentaal gaan trainen’
Sportpsycholoog Rico Schuijers en oud-doelman Hans van Breukelen vertelden eerder in een artikel van Omroep Brabant dat een goede voorbereiding voor het nemen van een strafschop noodzakelijk is. Vergouw sluit zich daar bij aan. “Ik gun PSV het allerbeste. Hopelijk wordt er ooit naar deze lessen geluisterd.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.