Tilburg op weg naar duurzame stad: duizenden woningen gaan van gas naar warmte

29 september 2016 om 22:41 • Aangepast 21 november 2020 om 07:17
nl
Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken, moeten ze wel aan de bak. Op dit moment zijn er in de stad nog 60.000 huizen aangesloten op gas. Te veel, vindt klimaatwethouder Berend de Vries. Daarom heeft de gemeente nu de ambitie om 16.000 van die woningen over te laten stappen naar het warmtenet. In het warmtenet wordt energie opgewekt door zonnepanelen, biomsassa en andere duurzame bronnen.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Deze grootschalige overgang van aardgas naar warmte is nog nooit eerder zo gedaan. Een primeur voor de Tilburgse stad dus, die samenwerkt met netbeheerder Enexix en warmtebedrijf Ennatuurlijk.
"Maar dan moet er wel draagvlak zijn bij de bevolking, anders gaat het niet lukken." De gemeente zal binnenkort starten met proefprojecten.

Wachten op privacy instellingen...

Nieuwe warmtebronnenDe vraag is wel wat de warmtebronnen zullen zijn voor dat warmtenet als er straks 16.000 extra huizen op zullen worden aangesloten. De Vries: "Dat kan geothermie zijn, biomassa, snoeiafval. Maar daar moeten we echt nog naar gaan kijken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.