Video

Twee gestolen schilderijen Vincent van Gogh gevonden

30 september 2016 om 12:12 • Aangepast 21 november 2020 om 07:16
nl
Twee schilderijen van Vincent van Gogh, die in 2002 werden gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam, zijn gevonden. Dat meldt het museum vrijdag. Het gaat om de doeken 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' en 'Zeegezicht bij Scheveningen'.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De schilderijen zijn teruggevonden in Italië door een speciaal team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit. De gestolen doeken waren in handen van een maffiabende uit de omgeving van Napels die zich bezighoudt met internationale drugshandel. De politie nam voor tientallen miljoenen euro's aan goederen in beslag, waaronder ook een vliegtuigje, melden Italiaanse media. Het is nog niet bekend wanneer de werken terugkomen naar Nederland.
Van Gogh HuisRon Dirven, directeur-conservator van het Van Gogh Huis in Zundert is 'blij dat de werken zijn teruggevonden'. "Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen is een belangrijk werk voor Brabant", aldus Dirven. Het schilderij is volgens Dirven een heel persoonlijk werk. "Het is het kerkje waar Van Goghs vader dominee was." Van Gogh maakte het voor zijn moeder.
Het toeval wil dat Ron Dirven in zijn rol als conservator in 2002 het Van Gogh Museum bezocht. De veiligheid van het Van Gogh Museum werd toen besproken, en die 'bleek niet goed te zijn'. In datzelfde jaar werden de twee werken gestolen.

Wachten op privacy instellingen...

BeschadigingVolgens de conservator die werkt voor de Italiaanse justitie is het schilderij van de kerk in Nuenen ongeschonden gebleven, buiten wat kleine beschadigingen aan de randen van het doek. Het schilderij Zeezicht bij Scheveningen is wel beschadigd. In de linkeronderhoek is de verf afgebroken.
'Reden voor een feestje'Ook Simone van der Heiden, directrice bij het museum Vincentre in Nuenen, is enorm blij met de terugkeer van het schilderij 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen'. "Voor Nuenen is dit geweldig nieuws. Het Van Gogh-kerkje, zoals het hier in de volksmond bekend is, is een van de grote trekpleisters in Nuenen. Dat het werk na veertien jaar eindelijk weer terecht is, maakt ons zo blij. Reden voor een feestje!" Het kerkje in Nuenen zal zondag enkele uren open zijn voor het publiek.
Voor de roof zijn in 2005 al twee mensen veroordeeld: Octave D. en Henk B. Zij kregen in hoger beroep respectievelijk drieënhalf jaar cel en drie jaar en twee maanden. Ook moesten ze een schadevergoeding van 350.000 euro betalen aan het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de eigenaar van de schilderijen.Van Gogh in NuenenVincent van Gogh woonde van december 1883 tot november 1885 in Nuenen. In die tijd maakte hij 194 schilderijen, waaronder ook De Aardappeleters.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.