Nergens komt zoveel toiletpapier boven water als in Aarle-Rixtel

2 oktober 2016 om 16:00
nl
Wie in Zuidoost-Brabant de wc doortrekt, kan ervan uitgaan dat zijn wc-papier in Aarle-Rixtel weer opduikt. Daar staat sinds kort de grootste fijnzeefinstallatie van Nederland. Toiletpapier is lastig afbreekbaar en dat maakt waterzuivering lastig. Deze grootste fijnzeefinstallatie filtert driekwart van het toiletpapier er voortaan uit.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

Dat is goed nieuws voor de waterzuivering maar ook voor de natuur. De papierpulp die achterblijft in de zeef wordt hergebruikt waardoor er minder bomen gekapt hoeven te worden.
Dure pulpDe pulp hergebruiken als wc-papier is kostbaar. Isolatiemateriaal, karton of bioplastic maken van de pulp is goedkoper. Zo is straks misschien jouw wc-borstel gemaakt van de papierpulp uit Aarle-Rixtel.
Dat uitgerekend in Aarle-Rixtel deze enorme fijzeef staat, heeft te maken met een samenloop van omstandigheden. Waterschap Aa en Maas moest de waterzuivering in Aarle-Rixtel toch al uitbreiden. Met het milieu in het achterhoofd was de keuze voor een gigantische fijnzeefinstallatie snel gemaakt.
Industrieel gebouwDe installatie is gigantisch, drie verdiepingen hoog. Aan de buitenkant is het een grijs vierkant blok. Binnen ziet het er erg índustrieel uit.
Grote buizen in verschillende kleuren kronkelen door het gebouw. Machines doen onverstoorbaar hun werk. Niks herinnert de bezoeker aan het rioolwater dat hier massaal binnenstroomt. Het oogt erg schoon, pas wanneer de deksel van een filter gehaald wordt, stijgt een wat onfrisse lucht op.
Heel veel rollenJaarlijks spoelen we 22.000 kilometer toiletpapier door. Dat is ongeveer anderhalve rol per persoon per week. Er zijn 200.000 bomen elk jaar nodig om aan onze wc-papierbehoefte te voldoen.
Dagelijks vangt de fijnzeefinstallatie in Aarle-Rixtel 10.000 kilo papier op voor hergebruik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.