Provincie wil nieuw Q-koortsonderzoek onder risicogroepen

30 september 2016 om 15:55
nl
De provincie wil dat er een onderzoek komt naar Q-koorts onder risicogroepen. Dit laat het provinciebestuur weten in een brief aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

De provincie vindt dat de diagnose Q-koorts nog te vaak gemist wordt. "Dat is onwenselijk en onnodig. We mogen verwachten dat er in het belang van de volksgezondheid maatregelen worden genomen door het opsporen en benaderen van risicogroepen die chronische Q-koorts kunnen hebben”, zo staat in de brief.  
De brief is ook ondertekend door patiëntenvereniging Q-uestion, stichting Q-Support, de Radboud Universiteit en het Radboud UMC. Ze willen dat iedereen die binnen een straal van vijf kilometer rondom een geitenhouderij woont, of woonde tijdens de uitbraak, onderzocht wordt. Statenlid Antoinette Knoet-Michels zette het onderwerp op de agenda en kreeg steun van alle fracties.
'Liefst iedereen onderzocht'“Het is belangrijk dat mensen worden opgespoord. Het blijkt nu dat chronische q-koorts op de lange duur toch een aanslag op je lichaam is, en dat er meer mensen aan overlijden dan nodig is”, aldus Knoet-Michels. “Het liefst heb ik een onderzoek in heel Nederland, maar in ieder geval in de gebieden waar Q-koorts heeft toegeslagen.”
Het provinciebestuur wil ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de manier waarop de overheid is omgegaan met de hulpverlening aan de slachtoffers. Q-koorts brak in 2007 uit in Herpen, vlakbij Oss. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. Eerst in Brabant en later over het hele land.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.