Onrust na branden in Oosterhout: ‘Ik moet niet bang zijn, gewoon m’n ogen dichtdoen, slapen'

30 september 2016 om 21:36
nl
De ene brand is nog niet geblust of de volgende wordt alweer aangestoken. Dat gevoel heerst er onder de bewoners van appartementencomplex De Besterd in Oosterhout. Vroeger was het er rustig en prettig wonen, maar in minder dan een half jaar tijd zijn er al zeker tien brandjes geweest. De bewoners zijn niet alleen bang voor nieuwe brandjes, maar vinden het ook vreemd dat de burgemeester zijn gezicht nog niet heeft laten zien.
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

“Iedere avond hoor je weer wat, dan zit je rechtop in bed. En dan ga je buiten kijken: is het niet je auto, is het wel je tuinhuisje. Het kan van alles zijn. Het blijft aan de gang met die branden”, vertelt Ton Houben (57).
Slecht slapen"Nee, slapen doe ik niet meer", vertelt Nout (65). "Ik ga naar bed met de gedachte ‘ik moet niet bang zijn, gewoon m’n ogen dichtdoen, slapen’. Nou, na een uur ben ik weer wakker. Dan denk ik dat ik iets hoor en hup dan ga ik weer naar achteren om te kijken. En zo gaat dat de hele nacht door.”
Camera's ophangenDe

meest recente brandstichting vond plaats op 22 september. De politie houdt de buurt extra goed in de gaten. Ook zijn er lampen met bewegingssensoren geplaatst. Maar volgens de bewoners is er maar één oplossing. “Gewoon een camera ophangen, al is het maar een tijdelijke camera", vindt Nout. "Gewoon om de mensen hier gerust te stellen, want hier wonen veel oude mensen.”
“En dan kun je wel roepen van ‘dat mag niet vanwege de privacy’, maar het is ook onze privacy. En onze veilgheid, want die zien we nu wegvagen”, aldus Ton Houben.
“Als je het op televisie ziet in andere steden, gebeuren daar ook dingen. Dan gaat de burgemeester poolshoogte nemen, gaat hij met de mensen praten, ze geruststellen. Dat hebben wij nog niet gehad hier. Ik heb het in ieder geval nog niet gezien.”
Burgemeester komt poolshoogte nemenDe burgemeester van Oosterhout, Stefan Huisman, was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie. Zijn woordvoerder meldde dat Huisman goed op de hoogte wordt gehouden over de situatie in De Besterd. De burgemeester wil volgende week een bezoek brengen aan de straat en er wordt zo snel mogelijk een besloten bijeenkomst met de bewoners gepland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.