De Helleveeg en J. Kessels winnen Gouden Kalveren op Nederlands Filmfestival

1 oktober 2016 om 12:43
nl
De films De Helleveeg en J. Kessels zijn vrijdag in de prijzen gevallen tijdens de 36e editie van het Nederlands Filmfestival (NFF) in Utrecht. De Helleveeg kreeg een Gouden Kalf voor beste vrouwelijke hoofdrol (Hannah Hoekstra) en voor beste vrouwelijke bijrol (Anneke Blok). J. Kessels, met Franks Lammers uit Mierlo in de hoofdrol, won een Gouden Kalf in de categorie 'Best Production Design'.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

In de film De Helleveeg, naar het boek van A.F.Th. van der Heijden over een Brabantse familie in de jaren vijftig van de vorige eeuw, speelt Hannah Hoekstra het buitenbeentje Tiny. De film maakte in totaal kans op zes gouden beeldjes.
'Of ik gek ben', het regiedebuut van Frank Lammers, maakte kans op twee gouden beeldjes, maar viel niet in de prijzen.
ZIE OOK: Strijd om de Gouden Kalveren: 'De Helleveeg' mogelijk beste Nederlandse film
Grote winnaarDe film 'The Paradise Suite' werd de grote winnaar van het Nederlands Filmfestival. Het drama van Joost van Ginkel kreeg het Gouden Kalf voor beste Nederlandse film. Ook kreeg het een kalf voor beste scenario.
De prijs voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Issaka Sawadogo, die in The Paradise Suite een stripper annex rozenplukker speelt.
Tien nominatiesGrote verliezer was 'Publieke werken'. De filmbewerking van het boek van Thomas Rosenboom had tien nominaties maar kreeg uiteindelijk geen enkel Gouden Kalf.
De beeldjes voor beste regie, beste sounddesign en beste muziek gingen naar 'Beyond Sleep', gebaseerd op het boek 'Nooit meer slapen' van Willem Frederik Hermans. Alex en Marc van Warmerdam kregen het Gouden Kalf voor de filmcultuur.
Onder de andere winnaars zijn Frank van den Eeden (beste camera in Full Contact) en Bon Bini Holland van producent Maarten Swart (Gouden Kalf van het publiek).
AfsluitingDe feestelijke avond in het Utrechtse Beatrixtheater vormde de afsluiting van het Nederlands Film Festival, dat de afgelopen tien dagen in Utrecht plaatsvond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.