Veilig Verkeer Nederland: '40 procent van alle verkeersdoden is 65-plusser'

1 oktober 2016 om 19:43
nl
In 2015 telde Nederland 621 verkeersdoden. Ongeveer veertig procent (250) van de slachtoffers was 65 jaar of ouder. Van deze groep is bijna de helft 80 jaar of ouder. En dat is niet vreemd, zegt Paul Gondrie. Hij is voorzitter van de Brabantse tak van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Het aantal ouderen in het verkeer is flink toegenomen.”
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Vrijdagnacht kwam op de snelweg A2 bij Best een 84-jarige man om het leven bij een verkeersongeluk. De man was op de verkeerde weghelft terechtgekomen en was tegen een andere auto gebotst.
De risicogroepen in het verkeer zijn duidelijk, stelt Paul Gondrie. “Adolescenten, tussen zeventien en twintig jaar, en 65-plussers.” Voor de laatste groep organiseert VVN zogeheten opfriscursussen. “Voor oudere e-bikers, scootmobielers en automobilisten worden de puntjes dan nog eens op de ‘i’ gezet. Zowel op theoretisch en praktisch gebied.”
In Nederland zijn twee miljoen e-bikes verkocht. “Vooral ouderen rijden op een e-bike. Vroeger fietsten ze met een snelheid van ongeveer twaalf kilometer per uur, de e-bikes halen een snelheid van 25 tot dertig kilometer. Er gebeuren zo veel eenzijdige ongelukken. Ook het op- en afstappen is anders. Dat vraagt qua balans om een aanpassing.”
Groeiend aantal 65-plussersDe afgelopen dertig jaar groeide het aantal 65-plussers met een rijbewijs flink. Had in 1985 53 procent van de mannen een rijbewijs, in 2014 was dit 89 procent. Bij vrouwen had in 2014 58 procent een rijbewijs, tegenover dertien procent in 1985.
De opfriscursussen voor ouderen van VVN zijn populair. “De verkeersregels veranderen met enige regelmaat. En in de loop der jaren sluipen er bepaalde gewoontes in het rijgedrag. Dan is het goed om samen nog eens samen met een onafhankelijk iemand de weg op te gaan. Bovendien is het verkeer en daarmee de handelingssnelheid voor de automobilist steeds sneller geworden”  
Soms worden de opfriscursussen door kinderen ook gebruikt om ‘pa of ma’ erop te wijzen beter niet meer de weg op te gaan. “We willen mensen op een veilige manier en met zelfvertrouwen de weg opsturen.”
Om veilig de weg op te gaan heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) stringente regels opgesteld voor het wel of niet verlengen van een rijbewijs. Tot aan de leeftijd van 75 jaar wordt het rijbewijs steeds met tien jaar verlengd. Vanaf 75 jaar is een medische keuring en het invullen van een eigen verklaring verplicht. Afhankelijk daarvan wordt het rijbewijs met minimaal één en maximaal vijf jaar verlengd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.