Video

Emoties en beleving voeren boventoon in vernieuwde oorlogsmuseum Overloon

2 oktober 2016 om 15:15 • Aangepast 21 november 2020 om 07:14
nl
Een gigantische videowal met beelden van overscherende bommenwerpers en tanks waarbij je bij binnenkomst als het ware de oorlog zelf beleeft. Het is een van de opvallende vernieuwingen van het zondagmiddag heropende Oorlogsmuseum in Overloon. Natuurlijk zijn er nog steeds de tanks en jeeps, maar het is vooral beleving aan de hand van beelden en persoonlijke verhalen.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

De vernieuwing was niet overbodig, zegt directeur Erik van den Dungen. "De expositie was al sinds 1981 hetzelfde, met de taal van die tijd."
Tegenwoordig worden teksten nauwelijks nog gelezen en willen mensen veel meer beelden zien. Het museum in Overloon bestaat 70 jaar en trok vorig jaar meer dan honderdduizend bezoekers. Daarmee staat het, samen met het Anne Frankhuis in de top van de meest bezochte oorlogsmusea van ons land.

Wachten op privacy instellingen...

SS officierNet als vaak op internet, wordt je aan de hand van een tijdlijn door de oorlog gevoerd. Zo loop je 1940 binnen, het jaar waarin in Nederland de oorlog uitbrak. Aan de hand van peroonlijke portretten, bijvoorbeeld van een joods meisje en een SS officier, wordt je meegenomen door de oorlog. Overal in de zaal zijn voorwerpen uit de oorlog te zien, zoals de Volksempfänger, een Duitse radio uit de Tweede Wereldoorlog.
ToekomstVoor de komende tien jaar lijkt het museum klaar te zijn voor de toekomst. Maar klaar is een museum natuurlijk nooit, zo wil van Erik van den Dungen graag een fietsroute in de hal tussen de tanks en jeeps. Maar de eerste dagen wil de directeur vooral genieten van het publiek dat kennis komt maken met het vernieuwde museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!