Chroom-6: Defensie verwijderde belangrijke informatie uit personeelsdossiers

21 december 2017 om 11:58
nl
Defensie heeft van een onbekend aantal (oud) defensiemedewerkers de ‘persoonsregistratie-formulieren gevaarlijke stoffen’ verwijderd uit hun personeelsdossiers. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma ZEMBLA. Het gaat om (oud) medewerkers die op de vliegbases van Twente, Soesterberg en Gilze-Rijen met het kankerverwekkende chroom-6 verf werken of hebben gewerkt.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

“Defensie heeft een aantal jaar geleden personeelsdossiers gedigitaliseerd. Het is niet uitgesloten dat daarbij formulieren zijn verwijderd”, zegt een woordvoerder van het ministerie in een reactie. Het ministerie noemt het voor betrokkenen 'wrang' en belooft onderzoek te doen wanneer benadeelden zich melden.

De formulieren die uit het dossier zijn verwijderd, zijn van belang als een zieke (oud)werknemer het ministerie aansprakelijk wil stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroom houdende verf. Op de registratieformulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.

LEES OOK: 'Je leeft op een tijdbom', zegt Eindhovenaar die werkte tussen giftige stoffen legerplaats Brunssum

De zaak kwam aan het licht nadat André Vinke ontdekte dat het 'personeelsregistratieformulier gevaarlijke stoffen' in zijn personeelsdossier ontbrak. Vinke werkte met zogenaamde CMR-stoffen (Carcinogene, Mutagene en Reprotoxische stoffen) waaronder het kankerverwekkende chroom-6. Vinken deed na de vermissing navraag bij zijn meerderen en kreeg begin 2015 antwoord.

E-mail
Het antwoord kwam van Majoor Joosen van de Stafgroep Bedrijfsveiligheid, Commando Luchtstrijdkrachten. De majoor schrijft in zijn e-mail dat "het niet de bedoeling kan zijn dat dergelijke registraties niet meer opvraagbaar zijn. Volgens welke procedure het dan ook ooit is opgeslagen, zou niet uit moeten maken. (…) Als er uiteindelijk geen registraties terug te vinden zijn, is een melding op zijn plaats."

Ook kreeg Vinke in november 2015 per e-mail antwoord van de sectie Integrale Bedrijfsveiligheid, Logistiek Centrum Woensdrecht. “Uit onderzoek is gebleken dat de oorzaak van de vermissing was ontstaan tijdens een opschoning van personeelsdossiers. De niet defensieformulieren werden verwijderd uit het systeem (..). Uit de analyse is gebleken de vermissing niet alleen in Gilze was”, schrijft de sectie in de mail.

Vinke doet navraag bij zijn directe collega's en komt erachter dat bij acht van hen ook de registratieformulieren missen. André Vinke heeft kort na zijn pensionering bij Defensie over de vermissing een proces-verbaal laten opmaken. Hij wacht nog steeds op de reactie.

Onderzoek
Het ministerie heeft ZEMBLA laten weten dat de formulieren ook verwijderd kunnen zijn omdat ze bijvoorbeeld dubbel of onleesbaar waren. Defensie zal in de gevallen van benadeelden die zich hebben gemeld, nader onderzoek doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.