Video

NVJ-secretaris prijst Oerlemans: 'Dit soort mensen verdienen een standbeeld'

3 oktober 2016 om 12:10
nl
"Het is een hele goede professional die ondanks goede voorbereidingen toch het slachtoffer is geworden", dat zegt secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) over de omgekomen oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans. De journalist uit Vught is in het Libische Sirte overleden nadat hij werd doodgeschoten door een sluipschutter.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

"Dit is iets dat wereldwijd ruim honderd journalisten per jaar overkomt en nu komt het opeens naar Nederland", vertelt Bruning. "Hij was vorige week nog bij ons op kantoor. Dat maakt het heel dichtbij."
OorlogsverhalenBruning heeft bewondering voor Oerlemans en zijn collega-oorlogsfotografen. "Dit zijn wel de journalisten die het verschil maken in de wereld. Zij vertellen het verhaal over oorlogen waar de meeste journalisten niet naartoe gaan."
LEES OOK: Oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans uit Vught doodgeschoten in Libië
Volgens de NVJ-secretaris had Oerlemans een missie om het verhaal te vertellen achter de oorlogen, en wilde hij het onrecht laten zien. "Dat gevoel was voor Jeroen sterker dan alle waarschuwingen die hij heeft gekregen", aldus Bruning. "Ik denk dat je alleen een heel groot standbeeld voor dit soort mensen kan maken."
GegijzeldIn 2012 werd Oerlemans gegijzeld in het noorden van Syrië, vlakbij de grens met Turkije. Hij werd na een week vrijgelaten door zijn gijzelnemers. De NVJ hielp destijds om Jeroen vrij te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.