Video

80 miljoen extra voor veiligheid op spoor Brabant

3 oktober 2016 om 15:30 • Aangepast 21 november 2020 om 07:13
nl
Het spoor tussen Moerdijk en Venlo, beter bekend als de Brabantroute, krijgt een financiële injectie van 80 miljoen euro. Met dat geld worden onder meer extra veiligheidssystemen aangelegd en raildempers geïnstalleerd. De knelpunten Gilze Rijen, Deurne en Eindhoven krijgen speciale aandacht. Dat meldt de provincie maandag.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Door de toenemende drukte op het spoor hebben veel mensen in de omgeving last van het geluid en de trillingen die de voorbijrazende treinen veroorzaken. De drukte wordt onder andere veroorzaakt door de bouw van een derde spoor in Duitsland waardoor goederentreinen de komende jaren zeer regelmatig worden omgeleid via de Brabantroute.
LEES OOK: Provincies en gemeenten willen weten wat er precies in giftreinen zit
Ook rijden er veel treinen met gevaarlijke stoffen door de provincie. In België ging het in mei 2013 mis met een giftrein in de buurt van Gent. De trein met zeven wagons ontspoorde en vloog in brand. Sindsdien staat vergroting van de veiligheid op het spoor vooral bij de betrokken gemeenten hoog op de agenda.

Wachten op privacy instellingen...

MaatregelenHet geld komt van de provincies Brabant en Limburg, gemeenten langs de Brabantroute, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De volgende maatregelen moeten versneld in gang worden gezet:
- Versnelde aanleg van veiligheidssystemen op 93 plekken die moeten voorkomen dat een trein door een rood sein rijdt. - Raildempers in Noord-Brabant om de geluidsoverlast te verminderen. - Een proef tussen Tilburg en de Moerdijkbrug met aangepaste snelheden, afhankelijk van het soort trein, om de trillingen te verminderen. - Een goederentrein rijdt dan 's nachts bijvoorbeeld langzamer. - Een specifieke aanpak voor het spoor in Gilze Rijen, Deurne en Eindhoven, zoals een mogelijke tunnel bij de Binderendreef apart gefinancierd door de provincie.

Wachten op privacy instellingen...


LEES OOK: Bewoners Hofstraat Eindhoven zijn spoorherrie beu
Complete aanpakEr waren al veel verschillende plannen en programma's voor maatregelen rondom de Brabantroute. Volgens gedeputeerde Christophe van der Maat zorgde die versnipperde aanpak' voor veel vetraging. Nu moet een complete aanpak snel voor verbetering zorgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.