Cybathlon: met een dwarslaesie toch weer fietsen op de BerkelBike

3 oktober 2016 om 20:27
nl
De BerkelBike, een fiets voor mensen met een dwarslaesie, zal dit weekend worden gebruikt tijdens de eerste internationale Cybathlon in Zürich. De cybathlon is een sportieve ontmoeting voor gehandicapte atleten die met de allernieuwste technologische hulpmiddelen de sportieve strijd met elkaar aangaan.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Tijdens de eerste editie van de ‘Cyborg Games’ zullen vijf van de twaalf teams gebruik maken van de fiets.
Elektroden op de huidDe Bossche Rik Berkelmans is sinds 2011 met het bedrijf gevestigd in Sint-Michielsgestel. Met zijn speciale fiets kunnen mensen met een dwarslaesie hun verlamde benen gebruiken om te fietsen.
“Door de breuk in rug of nek kunnen de signalen van de hersenen de benen niet meer bereiken, maar de hele infrastructuur ligt er nog en wacht nog steeds op opdrachten van boven”, vertelt hij. “Met behulp van elektronica en elektroden op de huid sturen wij op het juiste moment elektrische pulsen naar deze zenuwen.”
De zenuwen reageren daar hetzelfde op als bij signalen van de hersenen en activeren de spieren. “De coördinatie is nog niet zo verfijnd als dat de hersenen dat kunnen, waardoor het trapvermogen dat geleverd duidelijk lager is dan bij valide fietser. Maar het is inmiddels wel genoeg om de 1 kilometer, die bij de generale training moest worden afgelegd, te volbrengen.”
LEES OOK: Dwarslaesiepatiënten testen BerkelBike
Levensverwachting daalt na dwarslaesieVoor bewegingswetenschapper Berkelmans was afstand afleggen niet de belangrijkste reden om zijn BerkelBike samen met de Sint Maartenskliniek te ontwikkelen.
“Normaal zit er tweeënhalf keer zoveel spiermassa in je bovenbenen dan in je bovenarmen. Als je benen dan uitvallen kun je het gebrek aan beweging praktisch niet compenseren met je armen. Amerikaanse statistieken laten dan ook zien dat als je op 40-jarige leeftijd op borsthoogte een dwarslaesie krijgt, je levensverwachting met 12,5 jaar daalt. Uit experimenten bij de Sint Maartenskliniek blijkt dat de conditie en de spiermassa door het fietsen sterk toenam. “
Enige fiets met elektrische stimulatieDe BerkelBike is de enige commercieel verkrijgbare fiets die met elektrische stimulatie werkt. Er zijn inmiddels al honderden BerkelBikes verkocht van Nieuw Zeeland tot Canada, en van Brazilië tot de Filippijnen. Volgens de ontwikkelaar zit het succes in de combinatie van arm- en beenaandrijving.
De armen maken ook een fietsbeweging en helpen de benen. Daardoor zijn er nog meer spieren actief wat goed is voor de conditieopbouw en men kan langer en sneller fietsen. De arm-beencombinatie bleek ook een uitkomst te zijn bij andere aandoeningen zoals MS, beenamputaties en andere groepen waarbij de benen wel wat hulp konden gebruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.