Video

Bodypod: een speciaal matras om doden op 'humane' manier te verplaatsen

3 oktober 2016 om 22:44 • Aangepast 21 november 2020 om 07:12
nl
Soms wordt er iets uitgevonden om een probleem op te lossen waarvan je niet wist dat het bestond. Een voorbeeld daarvan is de uitvinding van het Eindhovense bedrijf Tetcon. Dat heeft de Bodypod bedacht: een speciaal soort matras zodat medewerkers van uitvaartbedrijven zonder te tillen een lichaam kunnen verplaatsen.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Uitvaartorganisatie DELA benaderde het Eindhovense bedrijf omdat ze met een probleem zaten. “DELA was op zoek naar een vervanger van de brancard om lichamen uit een huis te halen”, vertelt Bob Hezemans van Tetcon. “Door het tillen van de lichamen hadden ze veel last van blessures.”
Tetcon ontwikkelde al eerder een speciaal soort matras waarmee je makkelijk mensen die niet mobiel zijn, kunt evacueren. “DELA wilde onze evacuatiematras testen om te kijken of je er ook makkelijk lichamen kan vervoeren”, zegt Hezemans.

“Alleen werkte de matras niet goed. Het hoofd kan niet vastgezet worden waardoor het alle kanten op kan bewegen”, vertelt de ondernemer verder. “Dat is niet prettig voor de medewerkers en de nabestaanden. Het is niet fijn om te zien hoe je vader of moeder bungelt op het matras.”
Het Eindhovens bedrijf ontwikkelde de zogenoemde Bodypod. “We hebben iets bedacht om het lichaam op een humane manier te verplaatsen. Een groot deel van de mensen bij DELA gaat er nu mee werken, volgens Hezemans.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.