Video

Breda in de maag met vele festivals in de stad: 'We zijn uit onze jas gegroeid'

4 oktober 2016 om 01:15
nl
De Bredase politiek boog zich maandagavond over een heet hangijzer: het evenementenbeleid van de stad. Het aantal evenementen groeit namelijk gestaag. Inmiddels gaat het om zestig grote evenementen per jaar. Het college van burgemeester en wethouders erkent dat de druk op de binnenstad de afgelopen jaren flink is gegroeid en wil weten hoe daar in de toekomst mee omgegaan moet worden. De wijkraad Stadshart Valkenberg wil graag dat de evenementen beter verspreid worden georganiseerd. In tijd en in locatie.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

"We zijn uit onze jas gegroeid", verklaart Paul de Jong van GemeenteBelangen Breda. Maar liefst negen insprekers waren er tijdens de commissievergadering over het nieuwe evenementenbeleid van Breda.  John Janssen sprak namens een aantal omwonenden van het Chasséveld waar grote festivals als BredaLive, 538 Koningsdag en Dancetour worden gehouden.
'Dampende dixies onder onze balkons'Regelmatig worden de woningen aan de Rijngraafstraat bijna onbereikbaar door de evenementen. "Tijdens 538 Koningsdag konden bewoners bijna een week lang hun woning niet of zeer moeilijk in of uit. De bewoners op de begane grond werd het daglicht zelfs ontnomen door de hekken met zwart plastic", legt Janssen de problematiek uit. "Bij de grote evenementen staat de dampende batterij dixies onder onze balkons", voegt hij nog toe.
Een actueel evenementenbeleid ontbrak in Breda. In 2012 is er de nota Richting aan Evenementen opgesteld. Die is alleen nooit officieel vastgesteld door de gemeenteraad. In maart van dit jaar werd de startnotitie Evenementenbeleid geschreven. De discussie van maandagavond is onderdeel van het vaststellen van een definitief toekomstbestendig evenementenbeleid voor de stad Breda.
Een feestje hoort er bijDe bewoners van de binnenstad snappen dat evenementen en feestjes er nu eenmaal bij horen, maar zien graag dat er duidelijkere regels zijn. Een voorbeeld daarvan is het locatiebeleid. Dat houdt in dat per locatie in de stad wordt bekeken wat voor soort evenementen daar zijn toegestaan. "Ook moet per locatie duidelijk zijn welke belasting acceptabel is voor de omwonenden. Tot hoe laat er hoeveel geluid geproduceerd mag worden." Legt Piet Maanders uit. Hij is voorzitter van de wijkraad Stadshart Valkenberg.
Op dit moment mag er in de binnenstad bij evenementen tot 23.00 uur geluid klinken. Daarvoor zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld tijdens het Jazzfestival, dan mag er tot 01.00uur muziek gespeeld worden.
'Eens wordt NAC Kampioen'Een ander speerpunt van de insprekers is een evenementenkalender. Dat houdt in dat er geruime tijd vaststaat welke evenementen plaats gaan vinden. Ook vergunningen moeten al in een vroeg stadium vastgelegd worden. Een groot deel van de politieke partijen kon zich daar in vinden. Met de kanttekening dat er nog wel ruimte moet zijn voor spontaniteit. "Eens wordt NAC Kampioen, dan moet er wel flexibiliteit in het vergunningenbeleid zijn", voorspelt Dirk Uijl van de SP.
Wethouder Boaz Adank beloofde de aanwezigen dat er begin volgend jaar een beleidsstuk ligt. Daarin worden de belangen van alle betrokkenen meegenomen. "We gaan in gesprek met de bewoners maar ook met de organisatoren en andere stakeholders. Er staat al een expert-meeting gepland over geluidsnormen."
Wijkraadvoorzitter Maanders hoorde een hoop goede dingen tijdens de vergadering. "Het meldpunt voor klachten, de evenementenkalender en het locatiebeleid, ze lijken er allemaal te komen." De voorzitter van de wijkraad heeft nog wel één opmerking voor de wethouder. "Die beleidsnotitie moet er snel komen, het blijft maar uitgesteld worden, eerst was het februari 2017, nu wordt het eerste kwartaal. We moeten de druk nog even opvoeren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.