Ziekenhuis Boxmeer doet het financieel het slechtst van Nederland

5 oktober 2016 om 11:45
Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer scoort het slechtst van alle ziekenhuizen in Nederland als het gaat om financiële gezondheid. Ook het Bravis Ziekenhuis met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom zit financieel in de gevarenzone. Dit stelt accountantsbureau BDO in een jaarlijks onderzoek naar de financiële gezondheid van ziekenhuizen. Maasziekenhuis Pantein wordt zelfs beoordeeld met een '1'.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Van de 68 ziekenhuizen scoren er vijftien een onvoldoende [PDF] als het gaat om hun financiële prestaties. “Als deze ziekenhuizen niet snel maatregelen nemen om hun prestaties te verbeteren, dan kan het wel eens te laat zijn”, waarschuwt onderzoeker Chris van den Haak.
Het Maasziekenhuis laat weten zich te herkennen in het beeld dat door BDO geschetst wordt. Financieel zit het ziekenhuis naar eigen zeggen 'in een lastige tijd'. Voor Pantein, waar het Maasziekenhuis onderdeel van is, was dit reden om dit jaar de bedrijfskosten met tien miljoen euro te verlagen.
LEES OOK: Pantein Zorg schrapt 170 banen in management en ondersteuning
St. Anna Zorggroep in Geldrop krijgt als enige ziekenhuis in onze provincie een tien van de onderzoekers. Drie Brabantse ziekenhuizen scoren een negen. Dit zijn het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
De andere Brabantse ziekenhuizen scoren met een zes of zeven een voldoende.
Rapportcijfer daaltVolgens het onderzoek door de accountantsorganisatie groeit de kloof tussen financieel gezonde en minder presterende ziekenhuizen. Het gemiddelde rapportcijfer daalde van een 7,1 vorig jaar naar een 6,8 nu.
BDO waarschuwt voor het risico dat ziekenhuizen onvoldoende geld hebben om te kunnen investeren in nieuwe ontwikkelingen.

Wachten op privacy instellingen...