Oost-Brabant krijgt een 'spoedeisende hulp voor verwarde mensen'

5 oktober 2016 om 15:20
nl
In Oost-Brabant komen vier opvanglocaties voor verwarde personen. De centra komen vanaf komend jaar in ieder geval op het terrein van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, bij Arsis in Oss en bij 't Warant in Helmond. Er komt ook een locatie in Vught (Zorgpark Voorburg) of in Den Bosch (Jeroen Boschziekenhuis), daarover wordt nog gesproken.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Volgens Vivianne Viguurs, lid van de stuurgroep ketenaanpak, moet je zo'n opvanglocatie zien als een soort spoedeisende hulp voor verwarde mensen. Een verwarde persoon hoeft niet meer in een politieauto mee naar een cel, maar kan met een psycholance naar een opvanglocatie worden gebracht. Daar blijven ze maximaal zes uur waarna ze worden doorverwezen. Er kunnen dertig mensen per week terecht bij een opvang.
De opvanglocaties zijn onderdeel van een groter plan rondom het vinden, vervoeren, opvangen en behandelen van verwarde personen. De organisatie daarvan ligt in handen van veertig Brabantse gemeenten, vier zorginstellingen, de GGD, ambulancezorg, het Openbaar Ministerie en politie in Oost-Brabant.
Dertig miljoenDe behoefte aan een speciale aanpak voor verwarde mensen is groot. In Oost-Brabant steeg het aantal meldingen van 3180 in 2012 naar 4613 in 2015. Er komt vanuit Den Haag dertig miljoen euro om een goed systeem voor de ondersteuning van verwarde personen te ontwikkelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.