Spanning stijgt bij fans van RKC Waalwijk: 'Zwart gat in mijn leven als de club omvalt'

5 oktober 2016 om 18:48
nl
Voetbalclub RKC Waalwijk gaat een paar spannende weken tegemoet. Op 20 oktober wordt namelijk duidelijk of door de verkoop van het stadion de miljoenenschuld van de club wordt opgelost en RKC betaald voetbal kan blijven spelen. "Ik begin nu toch wel zenuwachtig te worden", zegt Bas Brok van supportersvereniging Wij Vormen Tezamen. "Het is nu er op of er onder."
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

De fans van RKC Waalwijk zijn wel wat gewend. Het is namelijk niet de eerste keer dat de gemeenteraad moet beslissen over de toekomst van hun geliefde club. Maar het zwaard van Damocles hangt weer zeer nadrukkelijk boven het hoofd van de Rooms Katholieke Combinatie. Als het stadion niet verkocht wordt aan projectontwikkelaar PPO komt de proflicentie in gevaar en dreigt een faillissement.  
SleutelDe sleutel tot de oplossing ligt inmiddels bij de gemeente Waalwijk. Als eigenaar van het stadion moet die namelijk toestemming geven tot de verkoop, waarna een groep investeerders RKC een miljoenenschuld zal kwijtschelden. De gemeente Waalwijk moet dan wel een financieel verlies pakken. Donderdagavond wordt de kwestie besproken in een commissievergadering van de gemeente en wordt er meer duidelijk.
'Het wordt spannend'"De spanning begint op te lopen", zegt Bas Brok van de supportersvereninging Wij Vormen Tezamen van RKC Waalwijk. "Het is nu gewoon erop of eronder. Wat donderdag besproken wordt, is een goede indicatie voor ons als achterban wat er gaat gebeuren. Ik heb de laatste tijd veel mensen gesproken en het is nog geen gewonnen race. Er zijn nog best veel mensen in de gemeenteraad die overtuigd moeten worden. Het wordt echt nog spannend."
Zwart gatAls de gemeenteraad het voorstel afwijst, is de kans groot dat Waalwijk zijn betaald voetbalclub verliest. "Dan is de kans aanwezig dat er volgend seizoen geen licentie wordt afgegeven en de kans op een faillissement erg groot", zegt Bas Brok.
Twee scenario's die Brok en vele andere fans van RKC nachtmerries bezorgen. "RKC betekent voor ons soms meer als familie", zegt Bas Brok hierover. "We zeggen er verjaardagen voor af, bruiloften worden gewijzigd om wedstrijden te gaan kijken. Het zou echt een zwart gat in mijn leven worden als de club omvalt."
Volgens Brok geldt dat niet alleen voor hem en zijn er meerdere, minder emotionele redenen waarom RKC niet verloren mag gaan. "Waar je ook in Nederland komt of zelfs in de wereld, iedereen zegt: 'Waalwijk...? Oh, RKC!'. Het zou jammer zijn als dat instituut verdwijnt. RKC is niet zomaar een clubje. Het is echt een orgaan binnen Waalwijk."
'Superbelangrijk dat iedereen komt'En dat wil Bas Brok en zijn supportersvereniging donderdag laten zien aan de gemeenteraad van Waalwijk. Hij deed daarom namens Wij Vormen Tezamen een oproep aan iedereen die RKC een warm hart toedraagt om bij de commissievergadering aanwezig te zijn.
"Het is gewoon super belangrijk dat we er met z'n allen zijn", zegt Brok. "Ik hoorde dat er van de andere supportersvereniging veel leden komen en hoop ook dat iedereen die heeft toegezegd er ook echt is. Neem je vrienden mee, je buren, je familie of je hond. Het maakt me echt niet uit, als er maar zoveel mogelijk mensen zijn met een RKC-hart."
'RKC mag echt niet verloren gaan'"Ik durf niet te zeggen hoeveel mensen er gaan komen. Ik hoop dat iedereen die ook maar een heel klein beetje met de club verbonden is er donderdagavond om kwart over zeven staat bij het stadskantoor om te laten zien dat RKC echt niet verloren mag gaan", aldus de voorzitter van supportersclub Wij Vormen Tezamen.
De formele beslissing van de gemeenteraad over de verkoop van het stadion valt 20 oktober.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.