Video

Bedrijf uit Oss dat kunstgrasvelden met rubberkorrels aanlegt: 'Wij houden ons aan de wet'

5 oktober 2016 om 16:26
nl
"Als ze morgen zeggen dat er schadelijke stoffen in zitten, dan gebruiken we het niet meer. Maar nu houden wij ons gewoon aan de wet", zegt Ed Korstanje van J&E Sports uit Oss naar aanleiding van de berichtgeving van het tv-programma Zembla over kunstgrasvelden met rubberkorrels waar schadelijke stoffen in zitten.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Korstanje legt met zijn bedrijf al ruim dertig jaar kunstgrasvelden aan in heel Nederland. J&E Sports produceert de rubberkorrels niet zelf, maar koopt ze in bij Genan, een bedrijf in Denemarken. Volgens Korstanje voldoen die korrels aan alle normen.
Mondkapjes"Wij houden vast aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu", zegt de bedrijfsleider uit Oss. "Bovendien moet je alles wat je gebruikt van de KNVB testen." De medewerkers van J&E Sports dragen wel mondkapjes als ze de korrels uitstrooien. Volgens Korstanje heeft dit te maken met de stof die opstuift, en niet met een giftige inhoud.
ZemblaIn de aflevering van Zembla wordt uiteengezet dat in de korrels, gemaakt van oude autobanden ,de kankerverwekkende stoffen zink, lood, benzeen en zogenoemde PAK's bevatten (polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde in 2006 na een onderzoek dat van sporten op deze kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico's zijn te verwachten. In het programma pleiten wetenschappers voor een grootschaliger onderzoek. De aflevering van Zembla wordt woensdagavond om 21.10 uur uitgezonden op NPO 2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.