Bijtende wisent doodgeschoten in natuurgebied de Maashorst, PVV vindt dat schofterig - Omroep Brabant

Bijtende wisent doodgeschoten in natuurgebied de Maashorst, PVV vindt dat schofterig

5 oktober 2016 om 17:04
nl
De wisenten werden in maart losgelaten. (Foto: De Maashorst)
De wisenten werden in maart losgelaten. (Foto: De Maashorst)
De wisentstier die vorige maand een boswachter beet in natuurgebied De Maashorst bij Uden is woensdagochtend doodgeschoten. Anderhalve week na het bijtincident stormde het dier af op een bezoeker die achter een hek stond.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Hij stootte dreigend tegen het hek en ging toen weer weg. Dat gebeurde aan de Weversweg in Zeeland.
Omdat het natuurgebied in de toekomst opengaat voor bezoekers vindt ARK Natuurontwikkeling dat het doden van de wisent de enige oplossing was. Ook omdat het dier door zijn gedrag niet te handhaven zou zijn in een ander natuurgebied.
Boswachter in bil gebetenDe bezoeker in Zeeland kwam zonder kleerscheuren van de ontmoeting met de wisentstier af. De boswachter was minder fortuinlijk en belandde zelfs in het ziekenhuis. De wisent beet hem in de bil.
De wisent, het grootste zoogdier van Europa, werd in maart met drie soortgenoten uitgezet in De Maashorst.
Veiligheid vooropVolgens Stichting Maashorst in uitvoering is het dier gedood vanwege de veiligheid in het natuurgebied. "Bij de introductie van de wisent hebben wij steeds aangegeven dat de veiligheid van de bezoekers aan ons gebied voorop staat. Wij scharen ons dan ook achter het besluit van ARK om het dier uit De Maashorst te verwijderen", legt Geert Versteijlen, voorzitter van de stichting uit.
ARK heeft op drie plekken in Nederland wisenten uitgezet. De organisatie laat weten dat er bij geen van die dieren dit soort gedrag naar mensen is waargenomen.
De wisenten in De Maashorst zitten nog in hun proefperiode. Op dit moment worden er proefexcursies georganiseerd met bezoekers. "Het belang van die proefperiode en een stapsgewijze inzet van de dieren wordt hiermee nogmaals onderstreept. Begin 2017 zal een evaluatiemoment zijn waarin alle ervaringen worden meegenomen."
Doodschieten enige optieHet afmaken van het dier was de enige optie, weet ook deskundige Leo Linnartz, maar volgens hem had het niet zover hoeven komen.
De PVV heeft inmiddels vragen gesteld aan de Gedeputeerde Staten van onze provincie. De partij vindt  dat er met publieke middelen een verkapt safaripark wordt geëxploiteerd wordt op De Maashorst. De PVV vindt het schofterig dat een gezond dier onnodig is gedood omwille van een prestigeproject voor natuurontwikkeling.
PVV: 'Proef wisenten moet stoppen'De partij wil de proef met de wisenten stoppen zodat voorbijgangers en de wisenten niet langer het risico lopen onnodig slachtoffer te worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.