Al 27 jaar vermist: waar zijn Jan en Riet? [TIJDLIJN]

6 oktober 2016 om 17:35
nl
Jan en Riet Kelders lijken van de aardbodem verdwenen. Van het Cuijks echtpaar is sinds 1989 niets meer vernomen. Deze week is het onderzoek naar hun verdwijning weer geopend en dit is wat we weten van de afgelopen 27 jaar.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

LEES OOK: Politie zoekt naar lichamen van jarenlang vermist echtpaar
De zomer van 1989Wim Kelders is tot over zijn oren verliefd. Hij wil dolgraag trouwen met Monique, een vrouw die hij heeft leren kennen. Er is alleen één groot probleem: Wims ouders Jan en Riet zien hier absoluut geen heil in. "Het ging niet om haar persoonlijk, maar mijn ouders wilden gewoon niet dat ik verkering had. Ze wilden mij voor zich alleen", zei Wim jaren geleden in een interview.
"Pa en ma waren gewend mijn leven te domineren. Ik moest altijd doen wat mijn vader zei." Als Wim en Monique in de zomer van 1989 toch aankondigen te gaan trouwen, ontstaat een familieruzie van formaat.
21 september 1989Wim en Monique willen de ruzie uitpraten. 's Avonds brengen ze een bezoek aan het ouderlijk huis van Wim. Als ze aanbellen doet er niemand open. Wim heeft zelf nog een sleutel en opent de deur.
Binnen zitten zijn ouders zwijgend tegenover elkaar in het donker. Van praten willen Jan en Riet niets weten. Een half uur later houden Wim en Monique het weer voor gezien en vertrekken onverrichte zaken richting het appartement in Nijmegen waar ze dan wonen.
22 september 1989Met een nare bijsmaak van de vorige avond nog in de mond, gaat Wim toch weer richting Cuijk. Aan het huis van Jan en Riet zit namelijk een werkplaats voor de draaiorgels die de familie al generaties lang exploiteert. Het bedrijf is sinds de jaren zeventig van Wim.
Daar aangekomen ziet Wim dat zijn ouders de complete inboedel van het huis en een paar duizend gulden contant in een bestelbusje hebben geladen. Zonder een woord te zeggen stappen Jan en Riet in de bus en vertrekken ze. Dat is het laatste moment waarop Jan en Riet zijn gezien.
De eerste weken De politie besteedt weinig aandacht aan de zaak. "We gingen er gewoon van uit dat die mensen met ruzie waren vertrokken en ergens anders wilden gaan wonen. Dat gebeurt wel vaker", legt een rechercheur jaren later uit.
Drie weken laterDe bestelbus van Jan en Riet wordt teruggevonden in Vlissingen. Jan is vaker naar Engeland gereisd om draaiorgelshows te bezoeken. Maar op passagierslijsten van de schepen van Vlissingen naar Engeland is geen spoor van Jan en Riet te bekennen.  
Tien weken laterWim trouwt met Monique. "De bruiloft was perfect. Ik dacht echt: die komen wel weer terug."
[YouTube:https://youtu.be/hT8Ea21sT9Q]
9 maart 1990Jan en Riet zijn al een half jaar weg en daarom besluit de politie om toch negen rechercheurs op de zaak te zetten. Er worden 150 interviews afgenomen, maar het levert niets bruikbaars op.
"Doordat het onderzoek zo laat begon, hadden we een enorme achterstand. Achteraf gezien hadden we alerter moeten reageren", geeft de politie later toe.
Eind mei 1990Nog steeds heeft het politieonderzoek niets opgeleverd. Een rechercheur zegt: "Het enige dat we hebben is het verhaal van Wim. Er is niemand die dat kan bevestigen. Maar we hebben ook niets gevonden dat zijn verhaal ontzenuwt."
1992Wim en Monique verhuizen uit Cuijk naar Breugel om dichter bij de vader van Monique te kunnen wonen. Het bedrijf van Wim wordt groter en in Breugel komt er ook een attractieverhuurbedrijf bij.
3 oktober 1992In De Gelderlander verschijnt een groot artikel over de verdwijning van Jan en Riet. Ook Wim komt daarin aan het woord. Het artikel levert vier tips op, maar de gouden tip zit er niet bij.
25 maart 2009Het stel is bijna twintig jaar spoorloos. De politiedossiers over hun zaak blijken vernietigd en in de registers van vermiste personen komen ze niet meer voor. "We liggen er niet meer wakker van", zegt Monique dan in een interview met De Gelderlander.
[YouTube:https://youtu.be/QjnVypLR_aE]
Augustus 2016In het ouderlijk huis is sinds tien jaar een kapsalon gevestigd. De politie zegt nieuwe inzichten te hebben gekregen en doet onderzoek met speciale apparatuur die 27 jaar geleden nog niet bestond.
De politie wil graag de betonnen vloer van de garage openbreken. Niet lang na de verdwijning liet Wim een vloer storten en sindsdien gaan er geruchten dat Jan en Riet onder de vloer zouden liggen.
3 oktober 2016De betonnen vloer wordt opengebroken. Het Cold Case Team van de politie begint een uitgebreid onderzoek in de garage van de kapsalon.
5 oktober 2016Het onderzoek van de politie wordt opgemerkt door de buitenwereld. De hele betonvloer van de garage is weggehakt. Die vloer is gestort over een smeerput die destijds is aangelegd. Op de locatie staan een grote container en zakken met puin.
6 oktober 2016De politie heeft het onderzoek in de kapsalon gestaakt, er zijn geen sporen gevonden. "Dat we nu niets hebben gevonden, betekent niet dat het onderzoek naar de vermissing van het echtpaar gestopt is", zegt een woordvoerder van de politie tegen Omroep Brabant. Hij wilde in verband met het onderzoek niet zeggen of de politie verdachten op het oog heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.