Ouders vragen heropening onderzoek dood Youri Bicker

6 oktober 2016 om 17:03
nl
De ouders van Youri Bicker, die dood werd gevonden in de rivier de Mark, hebben om heropening van het onderzoek naar de dood van hun zoon gevraagd. Dat deden ze bij het Openbaar Ministerie.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Duikers vonden het lichaam van Youri uit Breda (destijds 26) in december 2011. De politie ging er daarna van uit dat hij slachtoffer van een noodlottig ongeval was.
Blauwe plekkenZijn ouders twijfelen daar nu aan en willen dat de zaak heropend wordt, laat hun advocaat Sébas Diekstra weten. Ze hebben de feiten die aan het licht zijn gekomen over de dood van hun zoon voorgelegd aan een forensisch patholoog, Danny Spendlove. Die concludeert onder meer dat de blauwe plekken die Youri had ‘niet zonder meer te verklaren, en daarmee verdacht zijn’.
"Nieuwe informatie die kan leiden tot eventuele heropening van de zaak is welkom", laat het Openbaar Ministerie op Twitter weten. "Wij nemen ieder signaal dat kan leiden tot ophelding van de dood van Youri Bicker serieus."
"Hij was een jonge, gezonde vent die niet zomaar overlijdt." In het geval van onverklaarbare blauwe plekken moet er altijd een forensische sectie plaatsvinden. "Dat hij slachtoffer werd van een misdrijf en in het water is gegooid, is mogelijk", stelt de patholoog volgens Diekstra.
Geen sectieEr is geen sectie op het lichaam van Youri uitgevoerd. De schouwarts concludeerde dat Youri door onderkoeling aan een hartstilstand moet zijn overleden. Die conclusie is ‘voorbarig’, vindt de patholoog die de ouders hebben geraadpleegd. "Een hartstilstand zegt weinig. Daaraan overlijden we uiteindelijk allemaal. Het is uitermate lastig dat er geen stoffelijk overschot meer is voor een sectie. Misschien brengen foto's die tijdens de schouw zijn gemaakt, meer aan het licht."
"Een scenario van zelfdoding blijkt voor zowel de politie als de familie vrijwel uitgesloten. Hoewel dat voor een ongeval niet gezegd kan worden, blijkt dat veel feiten vooralsnog tegen een dergelijk scenario pleiten", meent Diekstra.
Vraagtekens bij vindplaats lichaam"De manier waarop Youri's fiets, jas en handschoenen zouden zijn gevonden blijkt nog altijd onverklaard", zegt de raadsman. "De fiets was onbeschadigd en lag niet op straat, zijn jas zou ongeveer 25 meter stroomopwaarts vanaf zijn fiets zijn aangetroffen. De jas en het lichaam van Youri hadden gezien de sterke stroming de andere kant op moeten drijven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.