Neergeschoten 'cowboy' Grad Damen (41) hoort 15 maanden cel tegen zich eisen

6 oktober 2016 om 19:02 • Aangepast 21 november 2020 om 07:08
nl
Justitie heeft vijftien maanden gevangenisstraf geëist tegen Bredanaar Grad Damen (41) die in april werd neergeschoten door een arrestatieteam. Justitie verdenkt hem van het bezit van een pistool en revolver, bijbehorende patronen en voor bedreiging van de politiemensen.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Damen werd op 13 april op het woonwagenkamp aan de Pietersberg in Breda, waar hij woont, beschoten door de politie. De neergeschoten Grad Damen is de vader van NAC-speler Grad Damen. De neergeschoten man is ook spelersmakelaar én de neef van zanger Grad Damen.
PolitiekogelsGrad Damen werd op verschillende plekken door politiekogels geraakt: in onder meer handen, elleboog en wang.
Uit politieonderzoek blijkt dat de verdachte twee vuurwapens in zijn handen had en dat agenten daarom het vuur op hem openden. Grad Damen zou de wapens bij zich dragen, omdat hij door onbekenden werd gevolgd.
Bewakingscamera'sToen de politie zijn woonwagen binnenviel dacht de man dat hij werd aangevallen en greep naar de wapens. De verdachte had wel bewakingscamera's rond zijn woning hangen, maar kon de agenten daar niet eerder op zien, omdat hij op hetzelfde scherm tv aan het kijken was.
Zie ook: Neergeschoten Grad Damen (41) in Breda richtte twee vuurwapens op arrestatieteam
"Ze riepen wel 'politie, politie', maar ik twijfelde of het wel agenten waren. Het ging allemaal heel snel", vertelde Damen donderdagmiddag tegen de rechter. Damen had dan wel twee wapens, maar hij wist niet eens hoe ze werkten. "Ik heb alleen verstand van die op de kermis", legde hij de rechter uit.
De officier gelooft niets van het verhaal. "De verdachte had net als iedere normale burger gewoon de politie moeten bellen in plaats van wapens te kopen", aldus de officier van justitie. Bovendien zegt ze dat het verhaal van het tv scherm niet klopt.
"Het rechercheteam heeft vastgesteld dat op het scherm wel degelijk de beelden van de beveiligingscamera te zien waren tijdens de inval."

Wachten op privacy instellingen...

'Damen net een cowboy'Een lid van het arrestatieteam verklaarde dat Damen er bijstond als een 'cowboy'. Een van de AT'ers richtte zijn wapen op de borst van D. "Als ik niet was weggesprongen, had ik hier nu niet gezeten", vertelde D. Tijdens de zitting werden 'achter gesloten deuren' beelden van de inval getoond.

Wachten op privacy instellingen...

Damen werd in juli vrijgelaten zodat hij kan revalideren. Hij heeft een beschadigde zenuw en twee verbrijzelde vingers. Zijn hand functioneert niet naar behoren. Ook heeft hij een groot litteken op zijn gezicht. Met een baard probeert hij de schram te verbergen. "Ik ben nog steeds aan het revalideren. Het zit nog iedere dag in m'n hoofd."
Agenten niet vervolgdEerder maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de agenten die schoten niet strafrechtelijk worden vervolgd. De AT-leden willen van Damen een vergoeding voor de opgelopen emotionele schade. Een politieman heeft bij de inval een gehoorbeschadiging opgelopen.
De advocaat van Damen verbaast zich over de geëiste schadevergoeding: "Begrijpen die mensen dan niet wat er met hem is gebeurd? Hij begrijpt hen wél."

Wachten op privacy instellingen...

'Over wapenbezit geen twijfel'Hij wil dat zijn cliënt vrijgesproken wordt van het bedreigen van het arrestatieteam. "De wapens had hij wél, geen twijfel over mogelijk", aldus de advocaat.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.