Video

Steeds meer leegstand in Brabant: nu al meer dan twaalf miljoen vierkante meter

8 oktober 2016 om 13:37
nl
Als je alle leegstaande gebouwen in Brabant bij elkaar optelt dan kom je aan een vloeroppervlak van meer dan twaalf miljoen vierkante meter. Dat komt neer op 2500 voetbalvelden. Dat heeft de provincie uitgerekend. De cijfers zijn vrijdag bekend gemaakt. Het gaat om leegstaande kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels, scholen- en zorginstellingen, en om agrarische gebouwen.
Profielfoto van Kraak Arjo
Geschreven door
Kraak Arjo

Vooral de leegstand op het platteland is dramatisch. Van alle agrarische gebouwen staat nu volgens de provincie acht procent leeg, maar de verwachting is dat in 2030 maar liefst een kwart van de boerenbedrijven geen functie meer heeft.
BoxmeerUit een onderzoek van de ZLTO in Boxmeer onder de driehonderd boeren in die gemeente bleek dat het daar nog ernstiger is; meer dan eenderde van de bedrijven is al niet meer in gebruik. Boxmeer wil startende ondernemingen tijdelijk ruimte gaan bieden op het platteland. Ze mogen dan vijf jaar proberen om op een goedkope lokatie een bedrijf te beginnen.
De gemeente wil wel dat die nieuwe bedrijven iets met het boerenbedrijf te maken hebben, maar dat kan ook zijn dat ze ventilatoren maken voor in varkensstallen. Volgens wethouder Peter Stevens van Boxmeer had ook supermarkt Aldi belangstelling, 'maar dat is niet de bedoeling'.
VerpauperingDe provincie ondersteunt het Boxmeerse experiment. In een plan van aanpak voor de leegstand in Brabant dat vrijdag werd gepresenteerd staat dat het voorkomen van de verpaupering van het platteland vooral een verantwoordelijkheid is van de Brabantse gemeenten.
De provincie heeft een regiefunctie en ondersteunt de gemeenten, en kan eventueel financiëel bijspringen als er gesloopt moet worden.
Wethouder Stevens van Boxmeer is ervan overtuigd dat ook dat nodig zal zijn. "Wij hebben nu al dertien hectare leegstand, daar komt de komende tien jaar nog zeven of acht hectare bij, dat kun je nooit allemaal herbestemmen."
Hier zie je hoe het met de leegstand in jouw regio is:
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/57f50270195fa]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.