Video

'Sportapps verhogen kans op blessures'

7 oktober 2016 om 10:23
nl
Veel sportapps vergroten het risico op blessures, in plaats van dat ze helpen om die te voorkomen. Dat concludeert hoogleraar Steven Vos van de Technische Universiteit Eindhoven. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van lichamelijke problemen of een gebrek aan motivatie.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van lichamelijke problemen of een gebrek aan motivatie. Vos spreekt vrijdag zijn intreerede uit op de TU/e. Hij is ook lector op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven.
Veel blessuresUit onderzoek van Vos en zijn collega's blijkt dat een derde van recreatieve hardlopers wel eens geblesseerd raakt. Ruim 80 procent van de lopers zegt dat blessures een van de hoofdredenen zijn om sowieso te stoppen met de hobby. Ook vallen runners vaak uit in aanloop naar een wedstrijd.
Vos betoogt dat smartphone-apps en sporthorloges hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Vrijwel alle hardloop-apps benaderen de recreatieve lopers als homogene groep en niet als individu, zegt Vos. "Mogelijk ontstaat hierdoor zelfs uitval onder sporters", zegt hij. De apps zijn vooral gericht op prestatieverbetering en niet op gezondheidsbevordering.
Intelligente sportappDe sportprofessor gaat zich bij de TU/e bezighouden met onderzoek naar de mogelijkheden om technologie te gebruiken om beweging en sport te stimuleren. Vos en zijn collega's hebben hiervoor een intelligente sportapp ontwikkeld met een gepersonaliseerde benadering van de hardloper. De app biedt onder meer een trainingsschema dat overbelasting en blessures moet voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.