Video

‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid

8 oktober 2016 om 17:00
nl
Zondagavond, 18 december 2011. Het vriest buiten. Youri (26) stapt na een super gezellig feest op zijn Gazellefiets. Tijd om naar huis te gaan. Maar thuiskomen doet hij niet. Onderweg glijdt Youri uit en valt hij in het ijskoude Markkanaal: hij overleeft het niet. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval. Maar dat gaat er bij de ouders van Youri niet in. “We vechten al vijf jaar om de waarheid boven tafel te krijgen. Daar heeft onze zoon recht op.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De ouders van Youri Bicker eisen heropening van het onderzoek naar de doodsoorzaak, zo maakten ze donderdag bekend. Hiervoor hebben Will (62) en André Bicker (61) strafrechtadvocaat Sébas Diekstra in de arm genomen en laten ze diverse experts nog eens kritisch naar de zaak kijken. “Er zijn heel veel details en signalen die erop wijzen dat het geen ongeluk is geweest, maar een misdrijf.”
'Het zou toch niet?'Die bewuste zondagavond heeft Youri een personeelsfeest in Walkabout, een eetcafé in Breda waar hij al jaren iedere vrijdagavond achter de bar staat. Het 26-jarige feestbeest heeft het enorm naar zijn zin en drinkt wat pilsjes met zijn geliefde collega’s. Even na middernacht stapt hij op zijn fiets. Hij vindt het mooi geweest.
Onderweg naar huis gaat er iets gruwelijks mis. Zijn ouders hebben dat niet meteen door. “We geven onze kinderen de vrijheid om zelf met hun verantwoordelijkheden om te gaan”, licht vader André toe. “Youri bleef wel vaker bij vrienden of vriendinnen slapen, we dachten dat dat nu weer het geval was.” Als het sms’je met felicitaties voor zijn jarige zusje uitblijft en Youri niet komt opdagen bij zijn clubbijeenkomst, gaan thuis alle alarmbellen af. “Het zou toch niet…?”[YouTube:https://youtu.be/XKShT_NVy5Y]
'Wereld stort ineen'Verontrust stapt vader André in de auto en rijdt de fietsroute van zijn zoon terug. Onderweg ziet hij langs het Markkanaal iets liggen: het is de fiets van zijn zoon. Onbeschadigd, alsof hij op de grond is neergelegd. Een handschoen van Youri ligt op de zadel, de andere ligt verderop in de straat. André aarzelt geen moment en slaat groot alarm. Binnen tien minuten staan twee politiebusjes langs het water.
Op dringend verzoek van André begint de politie een grote zoektocht. Diezelfde avond vinden duikers in het water een jas van Youri. Van de man zelf ontbreekt nog ieder spoor. André en zijn vrouw houden hoop, maar krijgen enkele dagen later afschuwelijk nieuws te horen: hun zoon is in het water gevonden. “Dan stort je wereld natuurlijk ineen.”
'Ze hadden moeten doorpakken'In eerste instantie pakt de politie de zaak goed op, vindt André. “Maar ze hadden na de vondst beter moeten doorpakken. Mensen moeten ondervragen. Tips en adviezen van ons en van bekenden serieus moeten nemen. Dat hebben ze allemaal niet gedaan. Ze betitelden het als een ongeluk, terwijl er nog heel veel vragen onbeantwoord waren.”
De schouwarts concludeert dat Youri door onderkoeling aan een hartstilstand is overleden. Die conclusie is ‘voorbarig’, vindt de patholoog die de ouders hebben geraadpleegd. "Een hartstilstand zegt weinig. Daaraan overlijden we uiteindelijk allemaal.”
Slachtoffer van misdrijfDe manier waarop Youri's fiets, jas en handschoenen zouden zijn gevonden, blijkt ook nog altijd onverklaard, benadrukken zijn ouders. "De fiets was onbeschadigd en lag niet op straat, zijn jas zou ongeveer 25 meter stroomopwaarts vanaf zijn fiets zijn aangetroffen. De jas en het lichaam van Youri hadden gezien de sterke stroming de andere kant op moeten drijven."
Dat Youri slachtoffer werd van een misdrijf en in het water is gegooid, is een reëel scenario, schetst vader André. “Ik denk dat Youri die avond een bekende tegenkwam. Youri stopte voor een praatje en legde zijn fiets op de grond. Hij rende weg toen het gesprek uit de hand liep, maar is vervolgens ingehaald en tegen de grond geslagen. De dader heeft hem daarna bewusteloos in het water gegooid.”
Saillant detail is dat Youri's lichaam is overladen met blauwe plekken op gezicht, armen en borst. Volgens de ouders kregen zij van onderzoekers te horen dat zoiets 'normaal is' bij overleden personen.[YouTube:https://youtu.be/pV6zAI5uJnI]
Geen zelfmoordEen scenario van zelfdoding is voor de familie uitgesloten. “Youri was een vriendelijke en leuke jongen die geliefd was in zijn omgeving. Hij had veel vrienden en was erg succesvol met zijn sport onderwaterhockey en met zijn studie. Youri had zelfs meerdere aanbiedingen liggen bij het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Een veelbelovende toekomst lag voor hem in het verschiet, maar helaas heeft het niet zo mogen zijn”, verzuchten zijn ouders.
De familie en Diekstra gaan alles op alles zetten om ‘de onderste steen boven te krijgen’. Ze hebben inmiddels het dossier opgeëist bij het Openbaar Ministerie. Ze willen zelf onderzoek laten doen door externe deskundigen.
Reactie OM'Nieuwe informatie die kan leiden tot eventuele heropening van de zaak is welkom', laat het Openbaar Ministerie op Twitter weten. 'Wij nemen ieder signaal dat kan leiden tot opheldering van de dood van Youri Bicker serieus.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.