Dode baby in Breda: 'Schokkend, deze tienermoeder heeft dit nooit zo bedoeld'

7 oktober 2016 om 18:48
nl
De destijds 14-jarige moeder van de baby die bijna twee jaar geleden dood werd gevonden in Breda, is zelf ook slachtoffer. “Ik denk dat ze heel erg in paniek is geweest en heeft gedacht: hoe los ik deze situatie op", zegt Ellen Giepmans, directeur van FIOM. De Bossche stichting biedt hulp bij ongewenste zwangerschappen. "Dit was denk ik nooit haar intentie, maar ze wilde echt uit die situatie."
Geschreven door

Natuurlijk weet Giepmans niet wat er in het hoofd van de destijds 14-jarige omging. Maar ze heeft ervaring genoeg om te kunnen weten dat dit meisje dit nooit zo had bedoeld.
Waarom de baby dan toch is achtergelaten? Dat heeft meerdere redenen, legt Giepmans uit. “Ze had misschien een groot schuldgevoel en ze schaamde zich voor haar zwangerschap. Ze was misschien wel in paniek en was bang dat ze niemand kon vertrouwen."
Zwangerschap pas bekend vlak voor bevalling“Maar er zijn ook vrouwen die niet eens door hebben dat ze zwanger zijn”, zegt ze. Dat gebeurt meerdere keren per jaar en niet alleen bij tieners. “Er waren vorig jaar zestien vrouwen die pas wisten dat ze zwanger waren nét voor of tijdens de bevalling”, schetst Giepmans.
ZIE OOK: Moeder van dode baby in Breda blijkt meisje van destijds 14 jaar
Maandag staat het meisje voor de rechter op verdenking van kinderdoodslag. Veel te laat vindt Giepmans. “Ik vind het schokkend om te horen dat het zo lang heeft moeten duren. Zo’n meisje vraagt zich al twee jaar af of ze juridisch gestraft wordt. Ik denk dat dit meisje door de situatie zelf echt al voldoende gestraft is”, vindt Giepmans.
'In paniek'Zij vindt daarnaast dat, naast de baby, dit meisje slachtoffer is in het verhaal. “Als je zoiets doet, ben je zó in paniek. Dan zie je geen andere oplossingen meer. Met ieder meisje dat op die leeftijd zoiets doet, is iets meer aan de hand”, zegt ze.
Mensen moeten wat haar betreft ook mild zijn in hun reacties op dit verhaal. “Als ze toentertijd andere mogelijkheden had gezien, of hulp had durven zoeken, dan had ze dit sowieso nooit gedaan.”
'Er zijn oplossingen'Giepmans roept alle jonge meisjes dan ook op om mensen echt in vertrouwen te nemen, zodat er samen altijd naar een oplossing gezocht kan worden. Op de website van FIOM is meer informatie te vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.