Riviertje de Aa tussen Heeswijk en Den Bosch mag weer kronkelen

7 oktober 2016 om 17:41
nl
Het riviertje de Aa tussen Heeswijk en Den Bosch is sinds vrijdagmorgen weer een ouderwetse beek. Met het doorsteken van een dijkje bij Den Dungen werd het water vanuit de oude gekanaliseerde Aa naar een nieuw beekdal geleid. Daaraan is sinds eind jaren negentig gewerkt.
Profielfoto van Kraak Arjo
Geschreven door
Kraak Arjo

De Aa, die ontspringt in de Peel en via Veghel naar Den Bosch stroomt, werd in de jaren dertig van de vorige eeuw rechtgetrokken. Het water werd snel afgevoerd, en dat was prettig voor de boeren. Maar in 1995, toen bij Den Bosch snelweg A2 onder water kwam te staan, bleek het een nadeel: het water werd te snel afgevoerd. Daarom is de beek nu in oude luister hersteld.
Veel voordelenVolgens projectleider Bart Pastor van Waterschap Aa en Maas heeft dat ook veel voordelen voor de natuur. "Eerst stond het water in een bak die soms voller en soms leger was, maar er gebeurde niets. Nu krijgt de beek de ruimte om zijn eigen weg te zoeken."
Ook is er in de omgeving van de beek ruimte gemaakt om water te bergen in tijden van nattigheid: in totaal bijna één miljoen kuub water kan worden opgevangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.