Video

Donorweek: 'Een nier doneren is toch het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven?'

9 oktober 2016 om 18:03
nl
De donorweek gaat maandag 10 oktober van start. De Nederlandse Transplantatie Stichting vraagt aandacht voor het tekort aan donoren. Nicole Hefti uit Etten-Leur weet wat het is als je nier nog maar voor 1 procent werkt en de wachtlijst is vijf tot tien jaar. Via Facebook kwam ze in contact met Robert Cooijmans uit Cuijk en sinds twee weken heeft ze een van zijn nieren én weer een leven voor zich.
Profielfoto van Heijster1 Saskia van
Geschreven door
Heijster1 Saskia van

Het gaat goed met Nicole en Robert, maar ze zijn allebei nog wel herstellende."Het ene moment denk ik dat ik de hele wereld aan kan", zegt Robert "Maar het volgende moet ik echt gaan liggen, want dan ben ik zo ontzettend moe."
FacebookNicole kreeg begin januari van haar artsen te horen dat ze zonder donornier 2017 mogelijk niet zou halen. Ten einde raad plaatste ze een oproep op facebook. "Dat is een hele moeilijke stap, ja. Je gooit het wel in één keer bloot, iedereen kan het lezen en iedereen heeft een oordeel over je."
Maar er komen ook veel positieve reacties en via via ziet Robert haar oproep. Hij weet uit eigen ervaring dat donatie belangrijk is: zijn vriend is overleden na een ongeluk en stond na zijn dood drie organen af. En Roberts broer kreeg een ernstig ongeluk en kon dankzij een huidtransplantatie nog ruim 27 jaar leven.
Leven 2.0Allebei kunnen ze het nog nauwelijks geloven, maar het lijkt goed te gaan. Nicole: "Robert heeft mijn leven gered. Daarvoor kan ik hem nooit genoeg bedanken, maar ik denk dat hij wel weet dat ik hem dankbaar ben. Dit is mijn leven 2.0."
Samen willen ze in deze donorweek aandacht vragen voor het doneren bij leven. "Mensen weten vaak niet dat je prima kunt leven met maar één nier", zegt Robert. "En wat is er mooier dan iemand het leven te geven? Dat iemand nog veertig jaar door kan. Oma kan worden, kan spelen met de kleinkinderen. Dat is toch het mooiste cadeau?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.