Video

Nieuwe koers bisdom Den Bosch: meer ruimte voor parochies, minder regels van bovenaf

8 oktober 2016 om 10:00
nl
Er lijkt een nieuwe wind te gaan waaien in het bisdom Den Bosch. De nieuwe bisschop, Gerard de Korte, heeft na een kennismakingsperiode van een paar maanden zijn plannen bekendgemaakt. Hij wil dat parochies meer vrijheid krijgen en dat het bisdom minder regels van bovenaf oplegt.
Profielfoto van van de Laar Imke
Geschreven door
van de Laar Imke

De bisschop presenteerde zaterdag zijn nieuwe plannen in een beleidsnota. Gerard de Korte: "Ik heb wel een eigen geluid willen laten horen. Met de nadruk op het gebied van vertrouwen. De Brabantse gemoedelijkheid mag in het bisdom heersen."
Kritiek De Korte wil dat het bisdom minder regels van bovenaf gaat opleggen. Hij wil de parochies meer hun eigen gang laten gaan. Na zijn installatie in mei bezocht hij alle dekenaten en verschillende kerkbesturen en gelovigen. Hij kreeg te horen dat het bisdom te top-down was en daarnaast te controlerend en wantrouwend.
Ook was er kritiek op het verloop van de fusies van parochies. De Korte: "De fusies zijn te snel gegaan en ook wat te veel opgelegd, heb ik gehoord. Je moet wat dat betreft procesmatig denken. Het is goed dat er regionale parochies worden gevormd, dat parochies gaan samenwerken en er nieuwe parochies ontstaan. Maar je moet mensen wel in het proces meenemen. Dat is in het verleden denk ik te weinig gebeurd."
Niet de luxe om ruzie te maken De Korte wil proberen de eenheid binnen het bisdom te versterken. Hij pleit voor een gastvrije kerk met meer ontspannen verhoudingen. "Wij hebben niet meer de luxe om ruzie te maken. Het is goed om meningsverschillen met elkaar te bespreken. Maar ik heb ook gezegd: het katholiek huis is breed. Ga met elkaar in gesprek. Probeer elkaar als gelovigen te verrijken."
De bisschop is in dat kader ook in gesprek met een aantal parochies die zich van de kerk hebben losgemaakt, zoals in Den Bosch. "Ik heb gezegd: laten we met elkaar in gesprek blijven en respect voor elkaar tonen."
We staan voor een beslissende tijdDe nieuwe bisschop wil de kerk dichter bij de mensen brengen. "We staan denk ik voor een beslissende tijd. Er is in het bisdom Den Bosch nu nog een katholieke massa. Er zijn nog veel katholiek gedoopten. Maar de kerk blijft niet vanzelfsprekend. Ik denk dat veel mensen in het zuiden denken: die kerk is er al eeuwen en gaat ook vanzelf door. Maar ik denk dat dat niet goed gedacht is. Uiteindelijk komt het er op aan dat mensen hun schouders er onder zetten en hun verantwoordelijkheid nemen."
Nieuwe mensen bereikenDe Korte vraagt aan de pastoors om tijd vrij te maken in hun agenda om nieuwe mensen te bereiken, in de hoop dat ze een bijdrage gaan leveren aan het katholieke leven. "Met name als jonge mensen hun eerste kind krijgen, gaan ze nadenken over hun wortels. Dan komt de vraag wat voor waarden en normen heb ik meegekregen? Wel of niet een godsdienstige opvoeding? Dan is het goed als er een gezinspastoraat is, waarbij mensen geholpen worden om hun kinderen weer katholiek op te voeden."
De bisschop hoopt dat iedereen in het bisdom zich kan vinden in zijn nieuwe plannen. "Ik kan op mijn kop gaan staan, maar mensen moeten wel mee doen. Alleen kan ik niks."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.